Tältä sivulta löydät tietoa koronavirusinfektiosta ja toimintatavoista Oulunkaaren alueella. Löydät myös ajankohtaista tietoa, tarpeelliset yhteystiedot ja digitaalisia työkaluja, joita voit hyödyntää. Oulunkaaren chatissa voit kysyä mieltä askarruttavista asioista tiistaisin klo 10 – 14, myös Duodecimin Koronabotti palvelee ympärivuorokautisesti.

Sivu päivitetty 3.7. I Päivitetty tartuntatiedot ja muistutus testeihin hakeutumisesta sekä Koronahuoli-chatin linkki

Oulunkaaren alueella on todettu yksittäisiä koronavirustartuntoja. Niistä ei valtakunnallisten linjausten mukaisesti ja yksityisyydensuojan takaamiseksi julkaista tarkempia tietoja. Pohjois-Pohjanmaalla tartuntatilanne on rauhallinen, ja alueella on todettu yhteensä 137 koronavirustartuntaa. Länsi-Pohjan alueella on viime päivinä havaittu uusia tartuntoja: sairaanhoitopiirin alueella on 149 koronavirustartuntaa.  THL:n karttasovelluksesta löydät kuntakohtaiset tartuntatiedot. Listauksessa eivät näy ne kunnat, joissa tartuntatapauksia on 0 – 4: Karttasovellus koronatapauksista.

 


Tällä hetkellä tärkeää:

Koronatilanteen hallinnan kannalta on tärkeää muistaa noudattaa annettuja ohjeita esimerkiksi käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä. Testeihin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä.


Oulunkaaren toiminnot

Valmiuslain myötä voimaan tulleet poikkeusolot ovat päättyneet, ja valtioneuvosto sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat linjanneet uudelleen ohjeistuksiaan koronviruksen torjuntaan liittyen. Vierailurajoituksia Oulunkaaren palveluasumisen ja vanhuspalveluiden yksiköissä on lievennetty jo aiemmin ja tapaamisia on järjestetty lähiomaisille ulkotiloissa. Tarvittaessa nyt myös vierailut sisällä yksiköissä ovat mahdollisia kahdelle vieraalle kerrallaan, Simossa tapaamisia järjestetään edelleen vain ulkotiloissa. Ulkotiloissa tapaamiset ovat mahdollisia isommalla joukolla. Muut vierailukäytännöt Oulunkaarella saattavat vaihdella yksiköittäin, ja niistä voi tiedustella hoitavasta yksiköstä. Vierailuista on sovittava erikseen henkilökunnan kanssa. Oulunkaaren palvelut toimivat normaalisti. Poikkeuksena on ikäihmisten päivätoiminta, joka jatkuu elo-syyskuun aikana. Myös henkilökunnan hengityssuojainten käyttöön on tullut muutoksia, ja suojaimia käytetään sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusten mukaan vain tarvittaessa Oulunkaaren epidemiatilanteesta johtuen.  Voit lukea lisää Oulunkaaren toiminnoissa tapahtuneista muutoksista täältä.

Oulunkaaren palveluita voi edelleen hyödyntää myös etänä, sillä hoitajaan, lääkäriin ja sosiaalityöntekijään saa yhteyden videovälitteisesti myös jatkossa. Lisäksi vanhusten kotihoidossa etäyhteyksiä hyödynnetään edelleen, ja arjen tukilaitteita on saatavilla kotihoidon asiakkaille. Tukilaitteista voit lukea lisää täältä: https://www.oulunkaari.com/digituki/

Sosiaali- ja perhepalveluihin liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä yleiseen palveluohjausnumeroon: p. 08 5875 5010 (arkisin klo 9 – 15). Vanhuspalveluiden osalta kuntakohtaiset palveluohjausnumerot palvelevat arkisin:

 • Pudasjärvi: p. 040 701 2230
 • Ii: p. 050 3950 494
 • Simo: p. 040 572 7329
 • Utajärvi: p. 050 917 7346
 • Vaala: p. 050 448 5541

Infektiovastaanotot hengitystieoireisille asiakkaille

Oulunkaaren terveysasemille on perustettu erillisiä infektiovastaanottoja. Vastaanotot palvelevat edelleen, ja niihin ohjataan kaikki hengitystieinfektioista kärsivät asiakkaat, jotka puhelimitse tehdyn arvioinnin perusteella tarvitsevat vastaanottoajan terveydehuollon ammattilaiselle. Ensimmäinen yhteydenotto tulee tehdä aina puhelimitse. Huomaathan, että vastaanotoilla on myös erillinen sisäänkäynti. Ajanvaraukset tehdään normaalisti ajanvarausnumeroiden (yhteystiedot alla) tai Omahoidon kautta. Työterveyshuollon asiakkaat varaavat ajan työterveyshuollon kautta.

Infektiovastaanotolla työntekijät käyttävät hengityssuojaimia suojatakseen itsensä tartunnoilta. Myös potilaalle laitetaan hengityssuojain.


Milloin on syytä epäillä koronavirusinfektiota?

Koronavirustartunta voi tulla kyseeseen etenkin, jos:

 1. Henkilö on ollut ulkomailla tai lähikontaktissa varmennetun koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa.
 2. Jos henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume, yskä tai hengenahdistus sekä muutoksia maku- ja hajuaistissa. Oireet alkavat noin 14 vuorokauden sisällä altistumisesta.

Testeihin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä.


Mitä tehdä, jos epäilee saaneensa koronavirusinfektion?

Jos epäilee saaneensa koronavirusinfektion, tilanteessa ei ole kiire ja on tärkeää toimia harkitusti. Terveyskeskukseen ei kannata lähteä, vaan välttää ylimääräistä liikkumista ja kontakteja.

Ensimmäinen yhteydenotto tulee virka-aikana tehdä puhelimitse Oulunkaaren terveysasemille, joissa arvioidaan jatkotoimenpiteet:

 • Iin ja Kuivaniemen terveysaseman vastaanotto, p. 08 5875 6500
 • Pudasjärven terveysaseman vastaanotto, p. 08 5875 6600
 • Simon terveysaseman vastaanotto, p. 08 5875 6900
 • Utajärven terveysaseman vastaanotto, p. 08 5875 6700
 • Vaalan terveysaseman vastaanotto, p. 08 5875 6800

Virka-ajan ulkopuolella yhteydenotot tulee tehdä alueellisiin, ympärivuorokautisesti palveleviin neuvontanumeroihin:

 • Alueellinen neuvontanumero Iin, Pudasjärven, Utajärven ja Vaalan osalta Oulun seudun yhteispäivystyksen numero 08 315 2655.
 • Simon osalta neuvontanumero on 040 825 1072

THL:n suosituksista voit lukea, milloin on syytä reagoida koronavirusoireisiin: Koronavirustauti: Milloin on hakeuduttava hoitoon?


 

Koronahuoli-chat

Mielenterveystalon chatissa voit jutella koronapandemian aiheuttamista huolista sote-alan ammattilaisen kanssa. Chat on avoinna ma – to klo 12 – 16 ja pe klo 12 – 15. Myös Oulunkaaren chat palvelee tiistaisin klo 10 – 14.

Siirry sivulle

Terveyskylän koronabotti

Jos oma tilanne tartunnan suhteen mietityttää tai koronavirus aiheuttaa murheita tai ahdistusta, antaa koronabotti moneen aiheeseen selkeyttä.

Siirry koronabottiin.

Oulunkaaren Omahoito

Oulunkaaren Omahoito palvelee sinua tavalliseen tapaan ajanvarausten tekemisessä tai aikojen perumisessa ja siirroissa.

Siirry omahoitoon.

Tietoa THL:n sivuilta

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaisimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa. Käy tutustumassa.

Siirry THL:n sivuille.

Valtioneuvoston Chat

Valtioneuvoston chat-palvelusta saa tietoa koronaviruksesta myös virka-aikojen ulkopuolella. Chat palvelee arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelua on tarjolla mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Siirry chat-sivulle.

THL:n usein kysytyt kysymykset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koostamat kysymykset antavat kattavasti vastauksia koronavirusaiheisiin.

Siirry kysymyksiin. 


Liitteitä: