Työpajoissa esillä muun muassa sähköiset palvelut

Oulunkaaren kuntayhtymän ja kuntien yhteistyössä järjestämät sote-työpajat pidettiin Vaalassa tiistaina 29.8. ja Utajärvellä keskiviikkona 30.8. Työpaja-tilaisuudet olivat avoimia kuntalaisille, järjestöille, luottamushenkilöille ja yrittäjille. Osallistujat haastettiin suunnittelemaan ja ideoimaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamista vaihtoehtoisilla tavoilla omassa kunnassa.

Vaalan tilaisuudessa kuntalaisia oli mukana 15 henkilöä ja Utajärvellä noin 30 henkilöä. Osallistujat olivat aktiivisia ja keskustelua syntyi muun muassa asiakaslähtöisyyden huomioimisesta palvelujen suunnittelussa ja siitä, kuinka sähköisillä palveluilla voidaan helpottaa asiakkaiden palvelujen käyttöä.

– Keskusteluissa tuli esille kuntalaisten huoli palvelujen säilymisestä omalla paikkakunnalla ja toive siitä, että palvelut toimisivat asiakaslähtöisesti ilman pompottelua paikasta toiseen, kertoo Oulunkaaren järjestämiskeskuksen projektisuunnittelija Jori-Matti Honkanen.

Työpajoissa heräteltiin kuntalaisia miettimään erilaisille asiakasprofiileille soveltuvia vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa palveluja.

– Perinteiset seinien sisällä tapahtuvat palvelumuodot saavat sote-uudistuksen ja teknologian kehityksen myötä rinnalleen entistä enemmän esimerkiksi sähköisiä palveluja, mainitsee Honkanen.

Sähköiset palvelut tai robotit saattavat kuulostaa oudolta ja jopa pelottavalta, jos kokemusta niiden käytöstä ei ole. Tilaisuuksissa osallistujat pääsivät tutustumaan paikan päällä lääkerobottiin, joka ei ulkoisesti ole tavallista kahvinkeitintä kummallisempi laite.

Työpajoihin osallistuneiden kuntalaisten mielestä onnistunut sähköisten palvelujen laajempi käyttöönotto vaatii toimivat liikenneyhteydet ja asennemuutosta sekä kuntalaisilta että työntekijöiltä.

– Positiivisia käyttökokemuksia sähköisistä palveluista tulee nostaa enemmän esille, jotta kynnys niiden käytön aloittamiseen laskee, Honkanen huomauttaa.

Kaikille kuntalaisille avoimet työpajat jatkuvat muissa Oulunkaaren kunnissa. Pudasjärven tilaisuus pidetään keskiviikkona 6.9. kello 18 Hirsikampuksella ja Iin tilaisuus torstaina 7.9. kello 18 Valtarin koululla.