Blogi: Elämän nälkä 

Tää niitä aamuja on kun en tiedä / Kannattaako nousta vai jäädä / Vetää peitto yli pään / Ja hautautua alle kivisen kuoren… (Pave Maijanen).

Elämisen nälkä on näyttäytynyt koronarajoitusten myötä monella tavalla. Ihmiset haluavat lähteä liikkeelle, kun pienikin väljennys rajoituksiin ilmoitetaan. Kulunut vuosi on ollut tiukkaa aikaa kaikille. Lapsiperheissä on saatu äheltää koulutehtävien parissa vielä illatkin etäopetuspäivien jälkeen. Loma on koittanut koulujen päätyttyä ja mietitään, mihin sitä porhalletaan nyt, kun on lupa liikkua. Kotimaan kohteet ovat olleet suosittuja. Viime kesänä Kuusamossa Karhunkierroksella ihmiset jonottivat riippusilloilla. Hermoja koeteltiin.

Onko tulossa saman kaltainen aika? Lapsiperheiden osalta vanhempien uupumista on havaittavissa. Minkälaista apua tilanteeseen voitaisiin ajatella? Tarvitaanko sitä? Tavallinen arki koettelee kaikkia ja on osa elämää. Tavallinen arki tuo myös turvallisuutta lapsille päivärytmin toistuessa samankaltaisena. On ennakoitavissa, mitä huomenna tapahtuu.

Oulunkaaren perhepalveluissa varhaisen tuen palveluilla pyritään ehkäisemään tilanteiden kehittyminen vaikeammaksi. Haemme näkökulmaa laaja-alaisiin vaikuttaviin palveluihin ja kehitämme toimintamalleja tukitoimiin vauva-ajasta alkaen. Tästä oiva esimerkki on lapsiperheille tarjottava maksuton kotipalvelu, jota saa 12 tuntia vuodessa. Tuntimäärä ei ole kovinkaan suuri, mutta toiminnalla on selvästi ollut merkitystä lapsiperheiden arjessa.

Elämän nälkä hyökkää jalkopäästä ei voimiaan säästä / Minut pystyyn kiskaisee / Elämän nälkä istuu olkapäällä käskee lähde jo täältä / Mun eteenpäin rohkaisee / Elämän nälkä / Eteenpäin rohkaisee… (Pave Maijanen)

Lue lisää lapsiperheiden maksuttomasta kotipalvelusta>>

Tuula Tolkkinen, palveluesimies
Pudasjärven perhepalvelut

Tuula Tolkkisen kasvokuva.
Tuula Tolkkinen.