Iissä uusi koronatapaus ja altistuneita – jäljitystyö onnistunut

Iissä on kuluneen viikon aikana tullut esille yksi uusi koronatapaus. Tapaukseen liittyy joukkoaltistuminen. Lisäksi Iissä on tullut esille altistumisketjuja, jotka ovat peräisin Oulunkaaren alueen ulkopuolelta. Altistumisia on tullut esille yhteensä 46. Altistuneet on jäljitetty ja asetettu karanteeniin.

”Terveydenhuollosta ollaan aina yhteydessä altistuneisiin, eikä altistumisista tarvitse itse kysellä esimerkiksi terveysasemalta. Nyt Iissä esille tulleiden altistuneiden jäljitystyö onnistui hyvin ja altistuneet ovat 10 vuorokautta kestävässä karanteenissa. Perhealtistumisessa karanteeniaika on 14 vuorokautta. Karanteenin määrää aina tartuntatautilääkäri tartuntatautilakiin perustuen”, kertoo tartuntatautilääkäri Minna Pyykkönen Iin terveysasemalta.

Vaikka altistumisia on Iissä tullut esille, on tilanne terveysviranomaisten hallinnassa. Karanteeniin asetettuja on ohjeistettu seuraamaan omaa vointiaan tarkasti. Altistuneisiin pidetään terveydenhuollosta yhteyttä ja heidän vointiaan seurataan säännöllisesti. Mikäli karanteenin aikana ilmenee flunssaoireita, karanteeniin asetetun tulee ottaa yhteyttä terveysasemalle ja varata aika koronatestiin. Karanteeni ei koske karanteeniin asetetun lähipiiriä tai tapaamia henkilöitä, sillä he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa toisin kuin karanteeniin asetettu.

”Myös altistuneet itse ovat toimineet vastuullisesti ja pitäneet huolta karanteenin toteutumisesta – sillä on iso merkitys jatkotartuntojen ehkäisemisessä. Yleensä ottaen kannattaa muistaa, että mikäli on flunssan oireita tai epäilee koronatartuntaa, on aina syytä ottaa yhteyttä ensin puhelimitse terveysasemalle. Infektiopoliklinikalle tai terveysasemalle ei siis pidä mennä ilman ajanvarausta, vaan testaamisen tarve ja toimenpiteet kartoitetaan ensin. Myös Oulussa työssä käyvien ja asioivien iiläisten on hyvä muistaa Oulun kaupungissa voimassa olevat ohjeistukset, esimerkiksi maskien käyttö julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa”, sanoo osastonhoitaja Päivi Rekinen Iin terveysasemalta.

Oulunkaaren alueella voimassa ovat edelleen perustason suositukset. Isoja kokoontumisia ja juhlia on syytä välttää myös perhepiireissä. Myös etätyö on suositeltavaa kaikille, joille se on mahdollista. Oulunkaaren alueella suu- ja nenäsuojia suositellaan käyttöön joukkoliikenteessä, riskialueilta saapuessa tai matkalla koronatestiin tai, jos näiden aikana on välttämätön tarve liikkua kodin ulkopuolella. Suojaimia on suositeltavaa käyttää myös muissa tilanteissa, joissa turvavälit eivät toteudu, esimerkiksi ruuhkaisissa kaupoissa. Myös terveydenhuollon potilastyössä käytetään maskia ja suositus koskee myös potilaita. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemisessä on edelleen tärkeää muistaa myös perusohjeet: hyvä käsi- ja yskimishygienia ja turvavälit. Lisäksi sairaana on syytä pysytellä kotosalla ja hakeutua koronatestiin matalalla kynnyksellä, kun flunssan oireita ilmenee.

 

Lisätietoja:

Tuula Saukkonen, johtava lääkäri, ylilääkäri, Oulunkaari
P. 050 597 9971, tuula.saukkonen@oulunkaari.com

Ritva Väisänen, vt. terveyspalvelujohtaja, Oulunkaari
P. 050 348 0517, ritva.vaisanen@oulunkaari.com