Inspiraatiota Tanskasta elintarvikeliiketoiminnan kehittämiseen

Oulunkaaren Kantama-hanke järjestää opintomatkan Tanskaan 1.-4.9.2017. Matkalle on ilmoittautunut mukaan 16 henkilöä.

Matkan aikana vieraillaan pohjoismaiden suurimmilla Food Festival – ruokafestivaaleilla ja tutustutaan paikalliseen yritystoimintaan. Ruokatapahtuma järjestetään Aarhusin kaupungissa Jyllannissa. Kaupunki kantaa kuluvana vuonna sekä Euroopan kulttuuripääkaupungin ja eurooppalaisen gastronomisen alueen tunnustusta. Tanska on kiinnostava kohde hakea inspiraatiota elintarvikeliiketoiminnan näkökulmasta. Elintarviketeollisuus on Tanskan merkittävin teollisuudenala, jonka osuus koko teollisuustuotannon myynnistä on lähes 30 prosenttia. Panimoteollisuuden lisäksi merkittävää on porsaanliha- ja kinkkutuotteiden tuotanto, jossa Tanska kuuluu kärkijoukkoon maailmassa.

Alla viisi poimintaa mielenkiintoisista maatilamatkailukohteista ja pienimuotoista elintarviketuotantoa harjoittavista yrityksistä Jyllannissa. Landmad – maatilapuoteja keskellä kaupunkia Landmad on tanskalaiseen lähiruokaan ja lähiruokatuotteiden myyntiin erikoistunut kahvila, myymälä ja verkkokauppa. Yrityksen verkkosivuilla esitellään ruokatuotteita tuottavat maatilat, joihin asiakkaat voivat halutessaan mennä paikan päälle tutustumaan. Myymälöitä toimii tällä hetkellä kuudella paikkakunnalla Jyllannissa.

Johannesminden – luomulihaan erikoistunut maatilapuoti ja verkkokauppa Johannesminden luomumaatilaa pyörittävä pariskunta myy luomulihaa sekä fyysisessä myymälässään että verkkokaupassaan 20 minuutin ajomatkan päässä Aarhusista.  Lihan lisäksi Johannesminden jälleenmyy luomuvihanneksia, luomujuustoa ja viinejä.

Hveddegaard – majoitusta meijeritilalla Hveddegaard on nyt maitotilana toimiva, 1880 – luvulla perustettu maatila. Tila ja pieni maatilan tuotteita myyvä kauppa on avoinna vierailijoille. Majoitusasiakkailla on mahdollisuus osallistua päivittäisiin maatilan askareisiin. Tilalla valmistetaan ja myydään hollantilaisen farmijäätelöbrändin jäätelöä, joka valmistetaan tilan lehmien maidosta. Jäätelövaunua vuokrataan tapahtumiin.

Lyksvad – sammen kasvatukseen ja kaviaarin myyntiin erikoistunut kalafarmi 2000-luvun alkupuolelta asti toiminut sammen kasvatuskeskus on ainokainen laatuaan Tanskassa. Kaviaari käsitellään ja pakataan tilalla.

Hjerl Hede – elintarvikemyynnillä varustettu ulkoilmamuseo Vanhanajan tunnelmaan valjastettuun ulkoilmamuseoon on kerätty rakennuksia eri puolilta Tanskaa. Yli 90 000 vuosittaista vierailijaa saavat tilalla mahdollisuuden asioida ja ostaa tuotteita vanhanajan meijeristä, leipomosta ja kaupasta.

Lähteet ja lisätiedot:
Food Festival – ruokatapahtuma Århussisa
Aarhusin kaupunkiopas suomeksi
Tanskan maatalous ja ruokaneuvosto
Finpro