""

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirusinfektiosta ja toimintatavoista Oulunkaaren alueella. Löydät myös ajankohtaista tietoa, tarpeelliset yhteystiedot ja digitaalisia työkaluja, joita voit hyödyntää. Oulunkaaren chatissa voit kysyä mieltä askarruttavista asioista tiistaisin klo 10 – 14, myös Duodecimin Koronabotti palvelee ympärivuorokautisesti.

Sivu päivitetty 30.10. I Päivitetty ilmaantuvuusluvut ja sairaanhoitopiirien ohjeistuksia 

Pohjois-Pohjanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueen koronatilanteessa ollaan STM:n luokittelun mukaisesti perusvaiheessa. Epidemia on etenemässä kuitenkin molemmilla alueilla ja päivittäisten positiivisten koronanäytteiden lukumäärä kasvaa. Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku  Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on 33,84 ja  Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella 15,04. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa tartuntojen määrää 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana. Myös Oulunkaaren alueella on havaittu yksittäisiä tartuntatapauksia ja altistumisiakin on tullut. Tartunnat on onnistuttu jäljittämään eikä jatkoaltistumisia ole havaittu. THL:n karttasovelluksesta voit seurata muun muassa kuntakohtaisia tartuntatietoja. Listauksessa eivät näy ne kunnat, joissa tartuntatapauksia on 0 – 4: Karttasovellus koronatapauksista.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suosittavat etätyöhön siirtymistä 12.10. alkaen, jos se vain on mahdollista. Myös terveydenhuollon maskisuositus on laajentunut lähikontaktissa tehtävään potilastyöhön. Suositus koskee myös mm. potilaita ja vierailijoita. Oulun alueelle on asetettu uusia suosituksia 29.10.–12.11.2020 ajalle liittyen esimerkiksi maskien käyttöön julkisissa sisätiloissa. Myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on suositellut maskin käytön lisäämistä. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin aluella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset löydät täältä: www.oyskorona.fi-sivulle. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin suositukset ja rajoitukset löydät täältä: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin sivulle.

THL:n maskisuositus on voimassa koko maassa. Oulunkaaren alueella kasvomaskia kannattaa käyttää seuraavissa tilanteissa:

 • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
 • Matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saavuttaessa ja jos karanteenin aikana on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi ruuhkaisissa kaupoissa. Lisätietoja perustason suosituksista ja ohjeet maskin käyttämiseen oikeaoppisesti löydät täältä: THL:n maskisuositukseen. Myös alempana tältä sivulta löytyy lisätietoa maskeista ja vähävaraisille jaettavista maskeista.

THL on julkaissut Koronavilkku-sovelluksen, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Voit myös ilmoittaa mahdollisesta omasta koronatartunnastasi nimettömästi sovelluksen avulla. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Voit ladata sovelluksen sovelluskaupasta (esim. Google Play tai App Store) tai suoraan täältä: https://koronavilkku.fi/ . Suosittelemme sovelluksen lataamista kaikille Oulunkaaren alueen asukkaille sekä mökkiläisille!

Annettujen ohjeiden noudattaminen on nyt erittäin tärkeää

Epidemian hallitsemiseksi on edelleen tärkeää noudattaa käsi- ja yskimishygieniaohjeita ja turvavälejä. Muista nämä ohjeet arjessa:

 1. Pysyttele kotona flunssaisena, myöskään kouluun tai varhaiskasvatukseen ei saa osallistua, jos on flunssan oireita. Jos kyseessä ovat allergiaoireet tai yksittäiset aivastelut, voi osallistua varhaiskasvatukseen tai opetukseen.
 2. Pese kädet aina ulkoa sisälle tultaessa. Pese kädet myös ennen ruokailua ja aivastamisen ja yskimisen jälkeen. Pese kädet myös, kun ne ovat näkyvästi likaiset. Jos et pysty pesemään käsiä, käytä käsidesiä.
 3. Kuivaa kädet kertakäyttöisiin käsipyyhkeisiin.
 4. Aivasta tai yski kertakäyttönenäliinaan ja heitä se roskiin heti käytön jälkeen. Yski kyynärtaipeeseen, jos nenäliinaa ei ole saatavilla. Pese kädet heti yskimisen tai aivastamisen jälkeen.
 5. Vältä kasvojen koskettelua.
 6. Muista säilyttää 1 – 2 metrin turvaväli ja vältä tarpeettomia fyysisiä kontakteja sekä isoja ihmisjoukkoja.

Jos henkilöltä on otettu koronanäyte ja se on ollut negatiivinen, voi oireiden lieventyessä mennä töihin ja osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen. Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille on laadittu erillinen ohjeistus koronaviruksen torjuntaan liittyen. Siitä löytyvät muun muassa tarkemmat ohjeet opetukseen ja varhaiskasvatukseen palaamisesta flunssaoireiden jälkeen sekä toiminnasta allergisen flunssan yhteydessä. Katso opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n laatima suositus täältä: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana. Seuraa myös oman kunnan koulujen ja varhaiskasvatuksen antamia ohjeita.

Oulunkaaren infektiopoliklinikat ja koronavirustestit

Oulunkaaren infektiopoliklinikat toimivat normaalisti ja koronaviruksen testauskapasiteetti on toistaiseksi riittävä. Muistutamme infektiopoliklinikoille hakeutuvia ottamaan aina ensin yhteyttä oman terveysaseman ajanvarausnumeroon. Koronavirustestejä otetaan matalalla kynnyksellä. Tällä hetkellä liikkeellä on myös muita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia. Koronaviruksen oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Testituloksia ei tarvitse itse kysellä terveysasemalta, sillä tulokset ilmoitetaan aina puhelimitse asiakkaalle tartuntatautivastaavan toimesta. Tulokset näkyvät myös Kanta-palvelussa: www.kanta.fi/omakanta . Testivastauksen saaminen kestää tällä hetkellä vähintään 2 vuorokautta.

THL on antanut suosituksen kasvomaskien käytöstä tietyissä tilanteissa

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronaviruksen leviämistä. Kasvomaski voi olla kertakäyttöinen tai uudelleen käytettävä kangasmaski. Maskin voi valmistaa kankaasta myös itse. Jotta kasvomaskista on hyötyä, on sen käytössä oltava huolellinen. Maskia on käsiteltävä puhtain käsin eikä sitä saa käyttää, jos se vaikeuttaa hengitystä kohtuuttomasti tai muut terveydelliset syyt estävät sen käytön. Tarvittaessa asiasta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa. Kasvomaski ei sovellu lapsille, ja sitä suositellaan käyttöön vasta 15 vuoden iästä alkaen. Kasvomaskin hankkii jokainen itse, mutta kunnat huolehtivat ilmaisten kasvomaskien saatavuudesta haavoittuvimmassa asemassa oleville. Tarvittaessa maskeja voi hakea Oulunkaaren perhe- ja sosiaalipalvelupisteistä, joista niitä on saatavilla maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9.00 – 11.00. Myös kotihoito jakaa maskeja asiakkailleen tarvittaessa. Lisäksi maskeja jakavat myös Oulunkaaren seurakunnat, maskeja voi tiedustella omasta seurakunnasta.

Oulunkaaren sosiaali- ja palvelupisteet löydät seuraavista osoitteista:

 • Iin perhe- ja sosiaalipalvelupiste, Micropolis, Piisilta 1
 • Pudasjärven perhe- ja sosiaalipalvelupiste, Pudasjärven kaupungintalo, Varsitie 7
 • Simon perhe- ja sosiaalipalvelupiste, Simon kunnanvirasto, Ratatie 6, 1. krs.
 • Utajärven perhe- ja sosiaalipalvelupiste, Asematie 10
 • Vaalan perhe- ja sosiaalipalvelupiste, kunnanvirasto, Vaalantie 14

THL:n videolta löydät tarkat ohjeet maskin käyttöön: https://www.youtube.com/watch?v=TEyRtvIJqII&feature=youtu.be .

Lisätietoa THL:n suosituksesta sekä kattavan muistilistan maskin käyttöön löydät täältä: https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja


Oulunkaaren toiminnot

Kuivaniemen terveysasema on suljettuna 18.10. saakka. Sulkuaikaa on jatkettu koronavirusepidemiatilanteen takia, jotta turvataan resurssit infektiopoliklinikan ylläpitämiseksi Iissä. Tartuntatautilaki edellyttää tilanteen seuraamista jatkuvasti, ja mikäli epidemiatilanne muuttuu, tartuntatautilain nojalla tehty päätös puretaan ennen määräajan päättymistä. Lue lisää sulusta täältä: https://www.oulunkaari.com/kuivaniemen-terveysaseman-sulkua-jatkettu-18-10-2020-saakka/

Vierailurajoituksia Oulunkaaren palveluasumisen ja vanhuspalveluiden yksiköissä on lievennetty jo aiemmin ja tapaamisia on järjestetty lähiomaisille ulkotiloissa. Tarvittaessa nyt myös vierailut sisällä yksiköissä ovat mahdollisia 1 – 3 vieraalle kerrallaan. Ulkotiloissa tapaamiset ovat mahdollisia isommalla joukolla. Muut vierailukäytännöt Oulunkaarella saattavat vaihdella yksiköittäin, ja niistä voi tiedustella hoitavasta yksiköstä. Vierailuista on sovittava erikseen henkilökunnan kanssa. Oulunkaaren palvelut toimivat normaalisti. Henkilökunta noudattaa 12.10. lähtien sairaanhoitopiireiltä tulleita suosituksia, joiden mukaan maskeja käytetään terveydenhuollon potilastyöhön niissä tilanteissa, missä turvavälejä ei voida säilyttää.

Oulunkaaren palveluita voi edelleen hyödyntää myös etänä, sillä hoitajaan, lääkäriin ja sosiaalityöntekijään saa yhteyden videovälitteisesti myös jatkossa. Lisäksi vanhusten kotihoidossa etäyhteyksiä hyödynnetään edelleen, ja arjen tukilaitteita on saatavilla kotihoidon asiakkaille. Tukilaitteista voit lukea lisää täältä: https://www.oulunkaari.com/digituki/

Sosiaali- ja perhepalveluihin liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä yleiseen palveluohjausnumeroon: p. 08 5875 5010 (arkisin klo 9 – 15). Vanhuspalveluiden osalta kuntakohtaiset palveluohjausnumerot palvelevat arkisin:

 • Pudasjärvi: p. 040 701 2230
 • Ii: p. 050 3950 494
 • Simo: p. 040 572 7329
 • Utajärvi: p. 050 917 7346
 • Vaala: p. 050 448 5541

Infektiovastaanotot hengitystieoireisille asiakkaille

Oulunkaaren terveysasemille on perustettu erillisiä infektiovastaanottoja. Vastaanotot palvelevat edelleen, ja niihin ohjataan kaikki hengitystieinfektioista kärsivät asiakkaat, jotka puhelimitse tehdyn arvioinnin perusteella tarvitsevat vastaanottoajan terveydehuollon ammattilaiselle. Ensimmäinen yhteydenotto tulee tehdä aina puhelimitse. Huomaathan, että vastaanotoilla on myös erillinen sisäänkäynti. Ajanvaraukset tehdään normaalisti ajanvarausnumeroiden (yhteystiedot alla) tai Omahoidon kautta. Työterveyshuollon asiakkaat varaavat ajan työterveyshuollon kautta.

Infektiovastaanotolla työntekijät käyttävät hengityssuojaimia suojatakseen itsensä tartunnoilta. Myös potilaalle laitetaan hengityssuojain.


Milloin on syytä epäillä koronavirusinfektiota?

Koronavirustartunta voi tulla kyseeseen etenkin, jos:

 1. Henkilö on ollut ulkomailla tai lähikontaktissa varmennetun koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa.
 2. Jos henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume, yskä tai hengenahdistus sekä muutoksia maku- ja hajuaistissa. Oireet alkavat noin 14 vuorokauden sisällä altistumisesta. Muita koronaviruksen oireita ovat mm. yskä, kurkkukipu, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Testeihin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä.


Mitä tehdä, jos epäilee saaneensa koronavirusinfektion?

Jos epäilee saaneensa koronavirusinfektion, tilanteessa ei ole kiire ja on tärkeää toimia harkitusti. Terveyskeskukseen ei kannata lähteä, vaan välttää ylimääräistä liikkumista ja kontakteja.

Ensimmäinen yhteydenotto tulee virka-aikana tehdä puhelimitse Oulunkaaren terveysasemille, joissa arvioidaan jatkotoimenpiteet:

 • Iin ja Kuivaniemen terveysaseman vastaanotto, p. 08 5875 6500
 • Pudasjärven terveysaseman vastaanotto, p. 08 5875 6600
 • Simon terveysaseman vastaanotto, p. 08 5875 6900
 • Utajärven terveysaseman vastaanotto, p. 08 5875 6700
 • Vaalan terveysaseman vastaanotto, p. 08 5875 6800

Virka-ajan ulkopuolella yhteydenotot tulee tehdä alueellisiin, ympärivuorokautisesti palveleviin neuvontanumeroihin:

 • Alueellinen neuvontanumero Iin, Pudasjärven, Utajärven ja Vaalan osalta Oulun seudun yhteispäivystyksen numero 08 315 2655.
 • Simon osalta neuvontanumero on 040 825 1072

Pohjois-Pohjanmaalla asuvat voivat käydä koronatesteissä myös viikonloppuisin hyödyntämällä Oulun seudun yhteispäivystyksen Drive-in-pistettä Oulun Oritkarissa. Näytteitä otetaan kaikilta yli 2-vuotiailta klo 8 – 14 aikana. Näytteeseen voi mennä varaamalla siihen ajan Nordlabin ajanvarausjärjestelmän kautta: https://nordlab.vihta.com/nordlab/#/reservation?service=drivein . Jos tarvitset hoitoa tai ammattilaisen arviota hoidon tarpeesta, voit ottaa yhteyttä yllä olevaan Oulun seudun yhteispäivystyksen numeroon.

THL:n suosituksista voit lukea, milloin on syytä reagoida koronavirusoireisiin: Koronavirustauti: Milloin on hakeuduttava hoitoon?


 

Koronahuoli-chat

Mielenterveystalon chatissa voit jutella koronapandemian aiheuttamista huolista sote-alan ammattilaisen kanssa. Chat on avoinna ma – to klo 12 – 16 ja pe klo 12 – 15. Myös Oulunkaaren chat palvelee tiistaisin klo 10 – 14.

Siirry sivulle

Terveyskylän koronabotti

Jos oma tilanne tartunnan suhteen mietityttää tai koronavirus aiheuttaa murheita tai ahdistusta, antaa koronabotti moneen aiheeseen selkeyttä.

Siirry koronabottiin.

Oulunkaaren Omahoito

Oulunkaaren Omahoito palvelee sinua tavalliseen tapaan ajanvarausten tekemisessä tai aikojen perumisessa ja siirroissa.

Siirry omahoitoon.

Tietoa THL:n sivuilta

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaisimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa. Käy tutustumassa.

Siirry THL:n sivuille.

Valtioneuvoston Chat

Valtioneuvoston chat-palvelusta saa tietoa koronaviruksesta myös virka-aikojen ulkopuolella. Chat palvelee arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelua on tarjolla mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Siirry chat-sivulle.

THL:n usein kysytyt kysymykset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koostamat kysymykset antavat kattavasti vastauksia koronavirusaiheisiin.

Siirry kysymyksiin. 


Liitteitä: