""

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirusinfektiosta ja toimintatavoista Oulunkaaren alueella. Löydät myös ajankohtaista tietoa, tarpeelliset yhteystiedot ja digitaalisia työkaluja, joita voit hyödyntää. Oulunkaaren chatissa voit kysyä mieltä askarruttavista asioista tiistaisin klo 10-14, myös Duodecimin Koronabotti palvelee ympärivuorokautisesti. Tämä sivu päivittyy noin kerran viikossa.

Sivu päivitetty 23.9.2021: Päivitetty tartuntaluvut ja Pohjois-Pohjanmaan siirtyminen epidemian rauhallisimmalle tasolle.

Sekä Pohjois-Pohjanmaan että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit ovat epidemian perusvaiheessa eli rauhallisimmalla tasolla.

Tartuntamäärät yhteensä koko korona-aikana:

 • Ii: 74 tartuntaa (+3 viime viikkoon verrattuna)
 • Pudasjärvi: 42 tartuntaa (+7 viime viikkoon verrattuna)
 • Simo: 12 tartuntaa (+2 viime viikkoon verrattuna)
 • Utajärvi: 17 tartuntaa
 • Vaala: 6  tartuntaa

Kuntien tartuntalukuihin voi tulla joskus muutoksia myös jälkikäteen, kun esimerkiksi koronan jo sairastaneet henkilöt vaihtavat kotikuntaansa.

Valtakunnallista tartuntatilannetta ja ilmaantuvuuslukuja voi seurata THL:n karttasovelluksesta: Karttasovellus koronatapauksista.


Koronarokotukset Oulunkaaren alueella

Kaikissa Oulunkaaren kunnissa koronarokotteita saavat kaikki yli 12-vuotiaat (tulee olla jo täyttänyt 12).

Lisätietoa rokotusten etenemisestä, rokotusvuoroista, ajanvarauksesta ja muista ajankohtaisista asioista löydät täältä: linkki Oulunkaaren päivittyvälle rokotesivulle.

Koronarokotustodistus saatavilla Omakannassa

Omakannasta voit tulostaa koko kolmiosaisen EU:n koronatodistuksen, joka sisältää tiedot koronarokotuksista, koronatestin tuloksen ja tiedon sairastetusta koronasta.

Lisätietoa koronatodistuksesta saat täältä: Jos tarvitset koronatodistuksen esimerkiksi matkustamista varten

Omakantaan pääset kirjautumaan tästä: Omakantaan


Oulunkaaren alueella voimassa olevat rajoitukset ja suositukset

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronatilanne ja -suositukset>>

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatilanne ja voimassa olevat koronasuositukset>>

Koronaturvallinen Lappi -sivusto>>


Suu- ja nenäsuojan käytöstä

Kasvomaskin hankkii jokainen itse, mutta kunnat huolehtivat ilmaisten kasvomaskien saatavuudesta haavoittuvimmassa asemassa oleville. Tarvittaessa maskeja saa ottamalla ensin yhteyttä Oulunkaaren perhe- ja sosiaalipalveluihin: 08 5875 5010 (arkisin klo 9–15).

Lisätietoja ja ohjeita maskin käyttämiseen löydät näistä linkeistä:


Oulunkaaren toiminnot

Suosittelemme vieraitamme asumispalvelu- ja hoivayksiköissä noudattamaan varovaisuutta. Vieraiden tulisi olla terveitä ja mikäli vähäisiäkään hengitystieinfektion oireita ilmenee, on vierailu syytä siirtää toiseen ajankohtaan. Vierailuilla on suositeltavaa käyttää maskia ja noudattaa käsi- ja yskimishygieniaan ja turvaväleihin liittyviä koronaohjeita. Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita lisää vierailujen yhteydessä.

Oulunkaaren palveluita voi edelleen hyödyntää myös etänä, sillä hoitajaan, lääkäriin ja sosiaalityöntekijään saa yhteyden videovälitteisesti myös jatkossa. Koronan aiheuttamiin huoliin löydät avun lähteitä myös tältä sivulta: https://www.oulunkaari.com/terveyspalvelut/sahkoiset-mielenterveys-ja-paihdepalvelut/ . Lisäksi vanhusten kotihoidossa etäyhteyksiä hyödynnetään edelleen, ja arjen tukilaitteita on saatavilla kotihoidon asiakkaille. Tukilaitteista voit lukea lisää täältä: https://www.oulunkaari.com/digituki/

Sosiaali- ja perhepalveluihin liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä yleiseen palveluohjausnumeroon: 08 5875 5010 (arkisin klo 9–15). Vanhuspalveluiden osalta kuntakohtaiset palveluohjausnumerot palvelevat arkisin:

 • Pudasjärvi: 040 701 2230
 • Ii: 050 3950 494
 • Simo: 040 572 7329
 • Utajärvi: 050 917 7346
 • Vaala: 050 448 5541

Annettujen ohjeiden noudattaminen on erittäin tärkeää

Epidemian hallitsemiseksi on edelleen tärkeää noudattaa käsi- ja yskimishygieniaohjeita ja turvavälejä. Muista nämä ohjeet arjessa:

 1. Pysyttele kotona flunssaisena, myöskään kouluun tai varhaiskasvatukseen ei saa osallistua, jos on flunssan oireita. Jos kyseessä ovat allergiaoireet tai yksittäiset aivastelut, voi osallistua varhaiskasvatukseen tai opetukseen.
 2. Pese kädet aina ulkoa sisälle tultaessa. Pese kädet myös ennen ruokailua ja aivastamisen ja yskimisen jälkeen. Pese kädet myös, kun ne ovat näkyvästi likaiset. Jos et pysty pesemään käsiä, käytä käsidesiä.
 3. Kuivaa kädet kertakäyttöisiin käsipyyhkeisiin.
 4. Aivasta tai yski kertakäyttönenäliinaan ja heitä se roskiin heti käytön jälkeen. Yski kyynärtaipeeseen, jos nenäliinaa ei ole saatavilla. Pese kädet heti yskimisen tai aivastamisen jälkeen.
 5. Vältä kasvojen koskettelua.
 6. Muista säilyttää 2 metrin turvaväli ja vältä tarpeettomia fyysisiä kontakteja sekä isoja ihmisjoukkoja.

Jos henkilöltä on otettu koronanäyte ja se on ollut negatiivinen, voi oireiden lieventyessä mennä töihin ja osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen. Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille on laadittu erillinen ohjeistus koronaviruksen torjuntaan liittyen. Siitä löytyvät muun muassa tarkemmat ohjeet opetukseen ja varhaiskasvatukseen palaamisesta flunssaoireiden jälkeen sekä toiminnasta allergisen flunssan yhteydessä. Katso opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n laatima suositus täältä: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana. Seuraa myös oman kunnan koulujen ja varhaiskasvatuksen antamia ohjeita.


Milloin on syytä epäillä koronavirusinfektiota?

Koronavirustartunta voi tulla kyseeseen etenkin, jos:

 1. Henkilö on ollut ulkomailla tai lähikontaktissa varmennetun koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa.
 2. Jos henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume, yskä tai hengenahdistus sekä muutoksia maku- ja hajuaistissa. Oireet alkavat noin 14 vuorokauden sisällä altistumisesta. Muita koronaviruksen oireita ovat mm. yskä, kurkkukipu, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Testeihin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä.

Infektiovastaanotot ja koronavirustestit

Oulunkaaren terveysasemille on perustettu erillisiä infektiovastaanottoja hengitystieoireisille asiakkaille. Vastaanotot palvelevat edelleen, ja niihin ohjataan kaikki hengitystieinfektioista kärsivät asiakkaat, jotka puhelimitse tehdyn arvioinnin perusteella tarvitsevat vastaanottoajan terveydenhuollon ammattilaiselle. Ensimmäinen yhteydenotto tulee tehdä aina puhelimitse. Huomaathan, että vastaanotoilla on myös erillinen sisäänkäynti. Ajanvaraukset infektiovastaanotolle ja koronavirustestiin tehdään normaalisti ajanvarausnumeroiden (yhteystiedot alla) tai Omahoidon kautta. Työterveyshuollon asiakkaat varaavat ajan työterveyshuollon kautta.

Infektiovastaanotolla työntekijät käyttävät hengityssuojaimia suojatakseen itsensä tartunnoilta. Myös potilaalle laitetaan hengityssuojain.

Mitä tehdä, jos epäilee saaneensa koronavirusinfektion?

Jos epäilee saaneensa koronavirusinfektion, tilanteessa ei ole kiire ja on tärkeää toimia harkitusti. Terveyskeskukseen ei kannata lähteä, vaan välttää ylimääräistä liikkumista ja kontakteja. Koronavirustestien tuloksia ei tarvitse erikseen itse kysellä terveysasemalta, sillä positiiviset tulokset ilmoitetaan aina puhelimitse asiakkaalle tartuntatautivastaavan toimesta. Testitulosten vastaukset näkyvät myös Kanta-palvelussa: www.kanta.fi/omakanta .

Ensimmäinen yhteydenotto tulee virka-aikana tehdä puhelimitse Oulunkaaren terveysasemille, joissa arvioidaan jatkotoimenpiteet:

 • Iin ja Kuivaniemen terveysaseman vastaanotto, 08 5875 6500
 • Pudasjärven terveysaseman vastaanotto, 08 5875 6600
 • Simon terveysaseman vastaanotto, 08 5875 6900
 • Utajärven terveysaseman vastaanotto, 08 5875 6700
 • Vaalan terveysaseman vastaanotto, 08 5875 6800
 • Virka-ajan ulkopuolella yhteydenotot voi Iissä, Pudasjärvellä, Utajärvellä ja Vaalassa tehdä Oulun seudun yhteispäivystyksen numeroon 08 315 2655.

Pohjois-Pohjanmaalla asuvat voivat käydä koronatesteissä myös viikonloppuisin ja aukioloaikojen ulkopuolella hyödyntämällä Oulun seudun yhteispäivystystä. Näytteeseen voi mennä varaamalla siihen ajan Nordlabin ajanvarausjärjestelmän kautta: https://nordlab.vihta.com/nordlab/#/reservation?region_filter=pohjois-pohjanmaa . Koronatesteissä käydään ensisijaisesti omassa kunnassa, mutta näytteitä otetaan yhteispäivystyksessä seuraavasti, jos oman kunnan näytteenottoon ei pääse:

 • yli 16-vuotiailta maanantaista sunnuntaihin Oulun seudun yhteispäivystyksessä
 • alle 16-vuotiailta maanantaista sunnuntaihin lasten päivystyksessä
 • Oulaskankaan sairaalassa viikonloppuisin sekä arki- ja juhlapyhinä.

Näytteenotto on avoinna ma–su klo 7.15–21, ja ajanvaraus avataan edellisenä päivänä klo 22. Varaa mukaasi kelakortti, ajokortti tai passi. Koronatestaukseen saapuville on oma sisäänkäynti, K-ovi. Näytteenotto lasten päivystyksessä on auki arkisin klo 13-18 (ajanvaraus aukeaa klo 10.00) ja viikonloppuisin (ja arkipyhinä) klo 11-18 (ajanvaraus aukeaa klo 8.00).

Jos tarvitset hoitoa tai ammattilaisen arviota hoidon tarpeesta, voit ottaa yhteyttä yllä olevaan Oulun seudun yhteispäivystyksen numeroon. Otathan aina yhteyttä vastaanotolle tai päivystykseen ennen hoitoon hakeutumista puhelimitse.​

Länsi-Pohjan alueella koronanäytteitä otetaan viikonloppuisin 7.11.2020 alkaen. Näytteitä otetaan Tornion terveysneuvontapisteellä, jossa myös simolaiset voivat asioida viikonloppuisin. Näytteenotto on auki lauantaisin kello 9–15 ja sunnuntaisin kello 9–14. Näytteeseen pääsee vain ajanvarauksella. Näytteenottopisteen yhteystiedot:

Koronanäytteenottoon mennessä on käytettävä kasvomaskia. Koronanäytevastauksen saapumista odotetaan kotona ja liikkumista yleisillä paikoilla tulee välttää. Jos on välttämätön tarve liikkua kodin ulkopuolella näytevastausta odottaessasi, on syytä käyttää kasvomaskia.

THL:n suosituksista voit lukea, milloin on syytä reagoida koronavirusoireisiin: Koronavirustauti: Milloin on hakeuduttava hoitoon?


Lataa koronavilkku-sovellus puhelimeesi

THL on julkaissut Koronavilkku-sovelluksen, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Voit myös ilmoittaa mahdollisesta omasta koronatartunnastasi nimettömästi sovelluksen avulla. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Voit ladata sovelluksen sovelluskaupasta (esim. Google Play tai App Store) tai suoraan täältä: https://koronavilkku.fi/ . Suosittelemme sovelluksen lataamista kaikille Oulunkaaren alueen asukkaille sekä mökkiläisille!


Koronahuoli-chat

Mielenterveystalon chatissa voit jutella koronapandemian aiheuttamista huolista sote-alan ammattilaisen kanssa. Chat on avoinna ma to klo 12-16 ja pe klo 12-15. Myös Oulunkaaren chat palvelee tiistaisin klo 10-14.

Siirry sivulle

Terveyskylän koronabotti

Jos oma tilanne tartunnan suhteen mietityttää tai koronavirus aiheuttaa murheita tai ahdistusta, antaa koronabotti moneen aiheeseen selkeyttä.

Siirry koronabottiin.

Oulunkaaren Omahoito

Oulunkaaren Omahoito palvelee sinua tavalliseen tapaan ajanvarausten tekemisessä tai aikojen perumisessa ja siirroissa.

Siirry omahoitoon.

Tietoa THL:n sivuilta

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaisimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa. Käy tutustumassa.

Siirry THL:n sivuille.

Valtioneuvoston Chat

Valtioneuvoston chat-palvelusta saa tietoa koronaviruksesta myös virka-aikojen ulkopuolella. Chat palvelee arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelua on tarjolla mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Siirry chat-sivulle.

THL:n usein kysytyt kysymykset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koostamat kysymykset antavat kattavasti vastauksia koronavirusaiheisiin.

Siirry kysymyksiin. 


Liitteitä: