Liikunnasta tulee elämäntapa pienin askelin

Vuosi on jälleen vaihtunut, ja moni meistä on aloittanut sen tekemällä lupauksen. Yksi suomalaisten suosituimmista lupauksista on liikunnan lisääminen. Lupaus on aiheellinen, sillä suomalaisista yli 70 % liikkuu terveytensä kannalta liian vähän ja käyttää liikaa aikaa istumiseen.

Tutkimusten mukaan istumisella on suora yhteys useisiin pitkäaikaissairauksiin kuten valtimosairauksiin ja diabetekseen. Liikkuminen onkin lääke, jolla terveysriskejä voidaan merkittävästi pienentää.

Säännöllinen liikunta kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, parantaa lihasvoimaa ja tasapainoa sekä kohentaa mielialaa. Se myös lievittää stressin oireita ja parantaa unen laatua.

Moni meistä miettii uuden liikuntaharrastuksen aloittamista. Alussa innostuminen on yleistä, mutta harmittavan pian innostus lopahtaa. Miettiessäsi itsellesi sopivaa liikuntamuotoa oleellista on löytää laji, mistä itse pitää ja mikä tuottaa mielihyvää. Vain näin liikunnasta voi tulla säännöllistä ja osa arkeasi. Voit myös miettiä keinoja, miten lisätä hyötyliikuntaa. Voitko esimerkiksi korvata autoilua kävelyllä tai käyttää portaita hissin sijaan?

Elämäntapamuutoksen tekeminen on usein haastavaa. Usein helpompaa olisikin jatkaa entiseen tapaan vanhojen kaavojen mukaisesti. Muista, että liikkuminen kannattaa aloittaa pienin askelin. Älä ole itsellesi liian ankara vaan muista, että kaikenlainen liikkuminen on hyvästä. Suomalaisessa suosituksessa sanotaan, että jo kymmenen minuuttia liikuntaa kerrallaan vaikuttaa positiivisesti. Aseta yksi päätavoite, jota kohden menet. Voit merkitä päätavoitteen kalenteriin vaikka vuoden päähän. Matkalla kohti päätavoitetta tarvitaan myös välitavoitteita, jotta motivaatio pysyy yllä. Hyvä perusohje on, että älä muuta kaikkea liian radikaalisti.

Jos tuntuu, että tarvitset apua etkä pääse yksin eteenpäin, ota rohkeasti yhteyttä ammattilaiseen. Apua voit saada esimerkiksi kuntasi liikuntaneuvojalta, liikuntaohjaajalta tai terveysaseman henkilökunnalta.

Esimerkiksi Iissä liikuntaneuvonta kuuluu kunnan hyvinvointipalveluihin, ja sen tavoite on edistää iiläisten terveyttä ja hyvinvointia lisäämällä liikunta-aktiivisuutta ja ravintotietoutta. Liikuntaneuvonta on maksutonta, ja asiakkaalla on mahdollisuus 1-3 ohjauskertaan tarpeen mukaan. Neuvojalle voi varata ajan puhelimitse tai täyttämällä esitietolomakkeen kunnan nettisivuilla. Liikuntaneuvontaa on tarjolla myös Iin terveysasemalla kerran viikossa. Siihen pääsee mukaan terveydenhuoltohenkilökunnan suosituksella.

Esimerkiksi Utajärvellä ja Vaalassa on muun muassa painonhallintaryhmiä sekä Tulppa-kuntoutusryhmä sydän- ja verisuonisairauksien riskiryhmiin kuuluville.

Pia Kuusela, Oulunkaaren kuntoutuksen palveluesimies, vs.
Marjo Veijola, Iin kunnan liikuntaneuvoja