Nuorten ja lasten kokoontumisesta koronavirusaikana

Valmiuslain voimaantulon myötä kokoontumisia julkisilla paikoilla on rajoitettu. Lisäksi on suositeltu välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi myös koulut sekä monia muita kuntien sekä terveydenhuollon toimintoja on suljettu. Koronavirustartunnat ovat Pohjois-Pohjanmaan sekä Länsi-Pohjan alueella lisääntyneet maltillisesti.

Koronavirus on yleisvaarallinen tauti, mikä tarkoittaa sitä, että se leviää helposti erityisesti kokoontumisissa, joissa oleskellaan tiiviisti yhdessä. Valitettavasti kaikki nuoret eivät ole ymmärtäneet rajoitusten merkitystä, vaan kavereiden tai seurustelukumppanin kanssa oleskelua on jatkettu kuten ennenkin. Tällaisella toiminnalla saatetaan koronavirustartunnalle altistaa useampikin perhe kerrallaan. Perheissä tuleekin muistaa, että voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia ja ylimääräisiä kontakteja perheen ulkopuolisiin on syytä välttää. Pysyttelemällä kotona ja välttämällä kavereiden tapaamista, voi ehkäistä viruksen leviämistä ja jopa säästää jonkun ihmisen hengen.

Myös pienten lasten leikkimistä muiden kuin omien perheenjäsenten kanssa on syytä rajoittaa, poikkeuksena kuitenkin koulu ja päiväkoti. Myös vierailuja ystävien ja sukulaisten sekä yli 70-vuotiaiden luona on syytä rajoittaa. Näitä ohjeistuksia voi noudattaa perheen arjessa:

  • Vältetään ylimääräistä liikkumista ja rajoitetaan liikkuminen vain välttämättömiin asiointeihin. Ulkoileminen ja kuntoilu on kuitenkin sallittua ja suositeltavaa.
  • Vältetään isoja kokoontumisia ja muistetaan etäisyys toisiin ihmisiin ulkona ja asioilla liikkuessa (noin 1 metri).
  • Kannattaa välttää myös leikkikenttiä, joissa on samanaikaisesti useita lapsia. Suositus metrin etäisyydestä pätee myös tähän.
  • Jos haluat tavata ystävää tai sukulaista, on parempi tavata ulkona kuin sisätiloissa. Muista turvaväli myös tässä.
  • Syntymäpäiväjuhlia kannattaa järjestää etäyhteyksillä, ja yökyläilyä tulisi välttää.
  • Hengitystieinfektio-oireista kärsiviä lapsia ei saa viedä hoitoon tai päästää tekemisiin perheen ulkopuolisten lasten ja nuorten kanssa. Lapsen voi viedä hoitoon toipumisvaiheessa, kun kuume ja oireilut ovat ohi. Allergiaoireista kärsivät lapset voi viedä hoitoon normaalisti.

Mikäli perheillä on haasteita poikkeusolojen arjessa, Oulunkaaren sosiaali- ja perhepalveluiden palveluohjausnumerosta saa apua. Voit ottaa yhteyttä esim. talouteen, jaksamiseen, mielenterveyteen ja päihdeongelmiin liittyvissä vaikeuksissa. Numerosta saa myös lastenhoitoapua mm. vanhempien sairastuessa. Palveluohjauksen numero on 08 5875 5010 ja se palvelee arkisin klo 9 – 15. Kiireellisissä ja akuuteissa asioissa voi ottaa yhteyttä sosiaalipäivystyksen numeroon: 08 5875 6888 (ympärivuorokautisesti).