Omakin vastuu korostuu koronaviruksen torjunnassa

Koulujen alettua voi helposti sanoa, että kesä on jäänyt taakse. Valitettavasti samaa ei voi sanoa koronaviruksesta. Meiltä vaaditaan nyt jopa enemmän sitkeyttä ohjeiden noudattamiseen kuin kevään poikkeusolojen aikana.

Monia rajoituksia on kesällä purettu ja syksy on jo tuonut tullessaan uusia ohjeistuksia, kuten maskien käyttöön liittyvä suositus. Maskeja kannattaa siis käyttää, kun lähikontakteja syntyy tai turvavälejä on vaikeaa säilyttää. Myös esimerkiksi koronatestin tuloksia odotellessa tai riskialueilta palatessa kannattaa ottaa se käyttöön. Maskin käyttöön liittyy kuitenkin paljon asioita, kuten hyvä käsihygienia ja pukemissuositukset, jotka on syytä huomioida. Maski ei myöskään sovi kaikille terveydellisistä syistä. Kannattaakin perehtyä tarkasti kasvomaskin käyttöön liittyviin ohjeistuksiin vaikkapa THL:n nettisivuilla.

Myös tartuntaketjujen jäljittämisen avuksi on pian tulossa mobiilisovellus, jonka avulla ihmiset saavat tiedon koronavirukselle altistumisesta. Suosittelemme sovelluksen käyttöönottoa kaikille Oulunkaaren alueen asukkaille ja mökkiläisille. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on myös asettamassa uusia koronatesti- ja karanteenimääräyksiä riskimaista saapuville matkustajille. Meillä Oulunkaarella varautumista pidetään edelleen yllä sosiaali- ja terveysministeriön linjausten mukaisesti, ja olemme keskittäneet resursseja infektiopoliklinikoille turvallisen toiminnan takaamiseksi.

Kaiken kaikkiaan viranomaiset varautuvat koronaviruksen torjuntaan edelleen laajasti. On kuitenkin hyvä muistaa, että laaditut ohjeet ja suositukset itsessään eivät ehkäise koronaviruksen leviämistä. Niitä tulee nimittäin myös noudattaa. Tästä vastuu on meillä jokaisella henkilökohtaisesti. Esimerkiksi kauppaan mennessä ja sieltä tullessa on huolehdittava käsihygieniasta. Kassajonossa taas on syytä huolehtia turvaväleistä. Maskista ei ole hyötyä, jos liikutamme samaa maskia edestakaisin kasvojen eteen ja taas pois. Myös riskimaahan matkustamalla lisäämme riskiä sairastua koronavirukseen. Matkustamista kannattaakin harkita tarkkaan, ellei se ole välttämätöntä. Koronavirukseen liittyy paljon asioita, joihin ei itse voi vaikuttaa. Omiin valintoihin sen sijaan voi. Tehdään siis järkeviä päätöksiä, huolehditaan muista ja nautitaan syksystä!

Lopuksi haluamme myös muistuttaa, että omasta hyvinvoinnista kannattaa edelleen huolehtia ja esimerkiksi terveysasemien vastaanotoille on turvallista tulla. Lääkärin tai hoitajan voi tavata myös kotoa käsin etävastaanottoa hyödyntämällä!

Tuula Saukkonen, johtava lääkäri, ylilääkäri, Oulunkaari
Ritva Väisänen, vt. terveyspalvelujohtaja, Oulunkaari