Oulunkaaren koronatilanne 3.2.2021

Oulunkaaren alueen koronavirustartuntojen määrässä on tapahtunut vain pieniä muutoksia kuluneen seitsemän päivän aikana. Iissä tartuntojen määrä on kasvanut kahdella 37:ään, mutta muissa kunnissa tartuntatilanne on pysytellyt ennallaan. Pudasjärvellä tartuntoja on yhteensä 13 ja Utajärvellä 10. Simossa tartuntoja on edelleen kuusi, vaikka THL:n valtakunnallisella kartalla kunnassa näkyy virheellisesti seitsemän tartuntaa. Vaalassa tartuntoja on edelleen alle viisi.Iissä ja Pudasjärvellä on lisäksi tullut esille paikkoja, joissa on voinut altistua koronavirustartunnalle: Kalaliike Kuha Iissä (27.1.); Iso-Syötteen Pärjänkievari (23.1. klo 18 – 20), Tunturi Pub (23.1. klo 20 – 23) ja Romekievari (24.1. klo 12 – 14) sekä Hesburger Pudasjärvi Koillisportti ABC (25.1. klo 14 – 15). Edellä mainituissa paikoissa kyseisinä ajankohtina asioineita pyydetään tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan koronatesteihin, mikäli vähäisiäkään flunssan oireita ilmenee.

Pohjois-Pohjanmaan alueen koronatilanne on kehittynyt parempaan suuntaan, ja esille tulleiden koronavirustartuntojen määrä sekä ilmaantuvuusluku ovat menneet alaspäin. Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti kuitenkin vielä pitää voimassa olemassa olevat rajoitukset. Jos myönteinen kehitys jatkuu, ensi viikolla tarkastellaan mahdollisuutta avata toisen asteen lähiopetus. Tällä hetkellä tartuntoja tulee erityisesti työpaikoilta, ravintoloista/baareista ja perhepiiristä. Länsi-Pohjan alueellisen pandemiaryhmän mukaan alue on edelleen kiihtymisvaiheessa. Alueen rajoituksia ja suosituksia ei voida vielä löysätä, vaan ne ovat voimassa edelleen 18.2. saakka. Asiaa tarkastellaan uudelleen pandemiatyöryhmän kokouksessa 10.2.. Muuntovirusta ei ole havaittu Pohjois-Pohjanmaan eikä Länsi-Pohjan alueella.

”Rajoitukset ovat onneksi purreet hyvin, ja jos tilanne jatkuu samanlaisena, voidaan jopa päästä pian arvioimaan epidemiavaihetta uudelleen. Vielä pitäisi kuitenkin jaksaa noudattaa koronaohjeistuksia. Erityisesti työpaikoilla ne olisi syytä ottaa tarkasti huomioon. Esimerkiksi kahvi- ja ruokatunneille ei kannata kokoontua isolla joukolla vaan porrastetusti, jos se vain on mahdollista”, sanoo Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen.

Koronarokotteita on Oulunkaarelle saatu sairaanhoitopiireiltä jonkin verran. Ensimmäisen rokotteen on saanut tähän mennessä noin 870 ensimmäiseen rokoteryhmään kuuluvaa henkilöä. Toinen vaadittava rokote on annettu noin 30 henkilölle. Oulunkaari siirtyy ensi viikon aikana noudattamaan THL:n uutta, tänään julkistettua koronarokotussuositusta. Sen mukaan Oulunkaarella tähän asti käytettyä Pfizer/BioNTechin rokotetta annetaan jatkossa vain yli 70-vuotiaille. Jos alle 70-vuotias henkilö on aiemmin saanut Pfizer/BioNTechin rokotteen, myös toinen rokote on BioNTechin. Jatkossa vahvistusrokote annetaan kuitenkin vasta 12 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Lähiviikkojen aikana saapuvia AstraZenecan rokotteita suunnataan ensin alle 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville, ja siinäkin antoväli on 12 viikkoa. Oulunkaaren alueen kuntalaiset eivät kuitenkaan voi vielä varata rokotusaikoja. Alueen rokotustilannetta ja tiedotusta voi seurata Oulunkaaren nettisivuilla osoitteessa https://www.oulunkaari.com/paivittyva-koronarokotustiedote/. Myös koronarokotusnumeron käyttöönottoa valmistellaan.

 

Lisätietoja:

Tuula Saukkonen, johtava lääkäri, ylilääkäri, Oulunkaari
P. 050 597 9971, tuula.saukkonen@oulunkaari.com

Liisa Cajan-Suokas, terveyspalvelujohtaja, Oulunkaari
P. 040 630 1336, liisa.cajan-suokas@oulunkaari.com