Oulunkaaren terveyspalvelut seuraa koronavirustilannetta aktiivisesti

Oulunkaaren terveyspalvelut seuraa koronavirustilannetta tiiviisti ja toimii alueellisesti yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektiotorjuntayksikön ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kanssa. Lisäksi seurataan päivittäin THL:n antamia ohjeita. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu yksi tartunta ja koko maassa 40 tartuntatapausta. Oulunkaari tiedottaa kuntalaisia koronavirustilanteesta aina oleellisten muutosten ilmetessä.

”Suomessa tilanne on erittäin rauhallinen, eikä meillä Oulunkaaren alueella ole edelleenkään syytä erityistoimenpiteisiin. Hoitohenkilökuntaa on ohjeistettu olemaan valppaana ja tunnistamaan mahdolliset riskipotilaat,” toteaa Oulunkaaren johtava lääkäri, ylilääkäri Tuula Saukkonen.

Oulunkaari suosittelee noudattamaan THL:n ja Ulkoministeriön ohjeistusta ja välttämään epidemia-alueille matkustamista. Näitä alueita ovat tällä hetkellä Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia sekä nyt myös Itävallan Tiroli ja Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltio. Jos palaat epidemia-alueelta, ota puhelimitse yhteyttä lähimmälle terveysasemallesi, josta saat toimintaohjeita. Oulunkaari suosittelee myös muistamaan hyvän käsihygienian.

Mitä koronavirusinfektion toteaminen vaatii?

Tällä hetkellä liikkeellä on paljon myös muita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia ja kausi-influenssaa. Nykytilanteessa koronavirusinfektio voi Suomessa tulla kyseeseen vain, jos kaksi kriteeriä täyttyy: jos henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume, yskä tai hengenahdistus, ja jos hän lisäksi on oleskellut epidemia-alueilla tai ollut lähikontaktissa varmennetun koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa. Oireet alkavat noin 14 vuorokauden sisällä altistumisesta. Oireettomia epidemia-alueella olleita ei tutkita.

”Jos täyttää edellä mainitut kriteerit ja epäilee saaneensa koronavirusinfektion, kannattaa ensimmäisenä ottaa puhelimitse yhteyttä alueellisiin neuvontanumeroihin, joissa arvioidaan näytteenoton ja toimenpiteiden tarve. Ensimmäinen yhteydenotto kannattaa siis tehdä nimenomaan puhelimitse eikä lähteä esimerkiksi terveyskeskukseen. Epäilytilanteessa ei ole kiire, ja on tärkeää toimia harkitusti ja välttää ylimääräistä liikkumista ja kontakteja. Näytteet otetaan aina keskitetysti nimetyissä paikoissa. Oulunkaaren terveysasemat ja ajanvarausnumerot ovatkin toissijainen yhteydenottopaikka”, Tuula Saukkonen kertoo.

Alueellinen neuvontanumero on Iin, Pudasjärven, Utajärven ja Vaalan osalta OSYP:n (Oulun seudun yhteispäivystys) numero 08 315 2655. Simon osalta neuvontanumero on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin numero 040 825 1072. Numerot palvelevat ympärivuorokautisesti.

Koronavirukselta voi suojautua kuten muiltakin hengitystieinfektioilta

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Esimerkiksi tavallinen flunssa sekä influenssan, RS-viruksen ja hinkuyskän kaltaiset taudit tarttuvat yskiessä ja aivastaessa hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä. Kädet kannattaakin pestä aina:

  • kun tulet ulkoa sisään
  • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  • wc-käynnin jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö

Lisäksi kannattaa käyttää kertakäyttöisiä käsipapereita tai henkilökohtaisia pyyhkeitä sekä suojata suunsa ja nenänsä kertakäyttönenäliinalla, kun yskii tai aivastaa.

Viimeisimmät uutiset ja päivitetyt tiedot koronaviruksesta saat aina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n sivuilta: www.thl.fi. Oulunkaari tiedottaa koronavirustilanteesta omilla nettisivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan:

Facebook: @oulunkaarenkuntayhtyma
Instagram ja Twitter: @oulunkaari