PÄIVITTYVÄ KORONAROKOTUSTIEDOTE 14.7.2021

Vahvistusrokotteen aikaa voi muuttaa vain puhelimitse ja hyvästä syystä

Kansallisen linjauksen mukaan esimerkiksi lomamatka ei ole riittävän hyvä syy vaihtaa vahvistusrokotteen aikaa.

Jos aikaa on muista syistä pakko vaihtaa, se tulee tehdä aina puhelimitse, jotta henkilökunta voi varmistaa, että rokotteiden väliin jää tarpeeksi viikkoja ja että kuntalainen saa oikean merkkisen, hänelle tarkoitetun, rokotteen.

-Vetoamme kuntalaisiin, että he tulisivat vahvistusrokotteelle heille annettuna aikana. Kun paljon ihmisiä pyrkii vaihtamaan saamaansa aikaa, se työllistää henkilökuntaamme kohtuuttomasti ja vie aikaa muulta hoitotyöltä, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas pyytää.

Ajan siirtäminen on monimutkainen prosessi, sillä rokotteita varataan kullekin rokotuspäivälle tietty määrä. Yhdestä pullosta saa useita rokotteita, ja on tärkeää, että pullot tulevat kokonaan käytetyiksi ja rokotteita ei mene hukkaan. Rokotteita ei voi säilyttää pitkään, ja niiden säilyttäminen muutoinkin varsinkin näin helteillä on erittäin haasteellista.

THL:n linjauksen mukaan, jos on yli 65-vuotias ja on saanut ensimmäisen rokotteen AstraZenecaa, vahvistusrokotteeksi voi pyytää muun rokotteen soittamalla hyvissä ajoin rokotusnumeroon. Vaihtoa ei voi tehdä enää rokotuspaikalla. Alle 65-vuotiaat saavat automaattisesti muun kuin AstraZeneca-rokotteen.

Oulunkaaren koronatilanne on kuluneen kuukauden aikana ollut rauhallinen. Vain Iissä on kesäkuussa tullut esille yksi uusi koronatartunta. Kesäaikanakin on kuitenkin tärkeää muistaa koronaohjeistusten noudattaminen.

-Vaikka koronatilanne on koko ajan rauhoittumaan päin, vahvistusrokotteen ottaminen on tärkeää. Vahvistusrokote parantaa rokotteen tehoa merkittävästi erityisesti viruksen erilaisia variantteja vastaan, Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen toteaa.

 

Alle 18-vuotiaiden rokotusajat tulee varata puhelimitse

Kaikissa Oulunkaaren kunnissa koronarokotteita saavat kaikki yli 16-vuotiaat sekä 12-15-vuotiaat THL:n 1- tai 2-riskiryhmiin kuuluvat.

Riskiryhmiin voivat kuulua muun muassa nuoret, joilla on elinsiirto, kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpä, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuais-, maksa- tai keuhkosairaus, diabetes, downin oireyhtymä, lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus, jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen.

Oulunkaaren rokotustilanne taulukkomuodossa. Päätiedot löytyvät tekstistä.
Voit klikata kuvaa suuremmaksi.

Lisätietoja 12-15-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokottamisesta THL:n sivuilla>>

Siirry suoraan Nettiajanvaraukseen >>

Lisäohjeita ajanvaraukseen>>

 

Tulosta EU:n koronatodistuksesi itse Omakanta-palvelusta

Matkustamista ei edelleenkään suositella, ja matkustajan tulee itse selvittää, minkälaiset rokotus- ja muut todistukset sekä testitulokset kohdemaahan matkustaessa ja sieltä palatessa vaaditaan.

Kuntalainen voi nyt tulostaa itse Omakanta.fi-sivustolta koko kolmiosaisen EU:n koronatodistuksen, joka sisältää tiedot koronarokotuksista, koronatestin tuloksen ja tiedon mahdollisesti sairastetusta koronasta. Tiedot eivät välttämättä näy Omakannassa heti. Esimerkiksi rokotustiedon siirtyminen Omakantaan kestää 1-5 arkipäivää.

Jos ei ole Omakantaan tarvittavia pankkitunnuksia tai Omakannassa näkyvä todistus on puutteellinen tai virheellinen, tulee soittaa oman kunnan koronarokotusnumeroon.

Tällä hetkellä henkilökunta voi toimittaa paperisena vain epävirallisen todistuksen. Elokuun aikana henkilökunnalle tulee mahdolliseksi tulostaa myös virallinen EU-todistus. Todistusten tulostaminen ja tietojen muokkaaminen koronatodistusta varten vie kuitenkin paljon aikaa muulta hoitotyöltä. Kannattaa siis ottaa yhteyttä vain, jos todella tarvitsee todistuksen lähiaikoina.

Kirjaamiskäytännöt ovat muuttuneet pitkän korona-ajan kuluessa, minkä vuoksi Omakannan todistuksissa näkyy paljon puutteita ja virheitä. Asiasta ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä tiedot rokotuksista, testituloksista ja koronan sairastamisesta silti löytyvät ammattilaisten järjestelmistä. Ne on vain kirjattu eri tavalla niin, että Omakannan järjestelmä ei saa näkymään niitä todistuksessa juuri oikealla tavalla.

Tietoa koronatodistuksista Oulunkaarella>>

 

Kunnan ikärakenne vaikuttaa rokotuskattavuuteen

THL:n arvioiden mukaan rokotuskattavuuden tulisi olla vähintään 70 prosenttia, jotta saavuttaisimme riittävän laumasuojan myös herkästi tarttuvia virusvariantteja vastaan. Ensimmäisen koronarokotteen on ottanut Iissä 56 %, Pudasjärvellä 65 % ja Utajärvellä 66 % väestöstä. Oulunkaaren alueen parhaimmat kattavuusluvut ovat tällä hetkellä Simossa ja Vaalassa, 68 %. Tiedot päivittyvät parin päivän viiveellä.

Kattavuusprosentit jäljittelevät kuntien ikäjakaumia. Koska ikäihmiset ovat ottaneet rokotetta aktiivisesti, kattavuus on korkeampi niissä kunnissa, joissa on paljon iäkästä väestöä.

Neljäkymmentä vuotta näyttää olevan eräänlainen vedenjakaja: vähän alle viisikymppisillä kattavuus on yli 72 prosenttia, kun kolmikymppisillä se on toistaiseksi 48-52 prosenttia.

Rokotuskattavuus Oulunkaaren kunnissa taulukkomuodossa. Päätiedot löytyvät myös tekstistä.
Voit klikata kuvaa suuremmaksi.

Kela korvaa koronarokotusmatkat samalla tavalla kuin muut terveyspalveluihin tehdyt matkat. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Tällöin asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta (Pohjois-Pohjanmaa: 0800 93 150, Lappi: 0800 302 240).
Lisätietoja rokotusmatkojen korvaamisesta Kelan sivuilla>>

Jos epäilee sairastavansa koronaa, tulee soittaa oman terveysaseman ajanvarausnumeroon. Rokotuskysymyksissä sen sijaan tulee soittaa kuntakohtaiseen koronarokotusnumeroon. Ajantasaista tietoa rokotuksista saa Oulunkaaren Facebook-tililtä>> ja nettisivuilta oulunkaari.com.

 

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

-Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.

-Tarkista, että tulet oikeaan paikkaan. Rokotus voi olla kunnassasi myös muualla kuin terveysasemalla.

-Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.

-Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

-Rokote pistetään olkavarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että olkavarren saa helposti paljaaksi.

-Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.

-Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.

-Ensimmäinen rokote ei anna vielä kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten myös rokotuksen jälkeen tulee noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita. Jos saat rokotuksista huolimatta koronaan liittyviä oireita, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

 

Kuntakohtaiset rokotusnumerot ja soittoajat

II: rokotusnumero 08 5875 5011 palvelee ma- pe klo 8-9
Rokotuspaikka: Iin terveysasema / neuvola, Asematie 169. Jos on saanut ensimmäisen rokotteen Kuivaniemessä, myös vahvistusrokote on Kuivaniemi-talolla, Kuivajoentie 12.

PUDASJÄRVI: rokotusnumero 08 5875 5012 palvelee ma-ti klo 8-10, ke-to klo 8-9
rokotuspaikka: Pudasjärven terveysasema / neuvola, Juhontie 8

SIMO: rokotusnumero 08 5875 5013 palvelee ma-to klo 8-10
rokotuspaikka: Simon terveysasema, Varkkermontie 1

UTAJÄRVI: rokotusnumero 08 5875 5014 palvelee ma-to klo 8-9
rokotuspaikka: Utajärven terveysasema, Kirkkotie 38 (rokotukset ovat terveysasemalla myös terveysaseman kesäsulun aikaan).

VAALA: rokotusnumero 08 5875 5015 palvelee ma, ti ja to klo 8-9
rokotuspaikka: Väistölä eli entinen Videran/Postin talo, Vaalantie 40 (rokotukset ovat Väistölässä myös terveysaseman kesäsulun aikaan).

 

Lisätietoja

–terveyspalvelujohtaja, johtava lääkäri Liisa Cajan-Suokas, liisa.cajan-suokas@oulunkaari.com, 040 630 1336