PÄIVITTYVÄ KORONAROKOTUSTIEDOTE 15.6.2022

Koronarokotusten ajanvaraukset

Aikoja kaikkiin koronarokotuksiin ja rokotteita on nyt hyvin saatavilla. Kuntakohtaiset tiedot ajanvarauksista löydät alta. Soita kuntakohtaiseen rokotusnumeroon kun haluat kysyä koronarokotuksista lisää tai haluat varata ajan rokotukseen.

Ajantasaista tietoa rokotuksista saat juuri tästä päivittyvästä koronarokotustiedotteesta sekä Oulunkaaren Facebook- ja Instagram-kanavilta.

Ii

Pudasjärvi

 • Siirry nettiajanvaraukseen >>
 • Rokotusnumero 08 5875 5012, palvelee ma-ke klo 8-9
 • Rokotuspaikka: Hyvän olon keskus Pirtti, neuvola, 2. krs, Varsitie 1

Simo

 • Valitettavasti nettiajanvaraus ei ole käytössä Simossa.
 • Rokotusnumero 08 5875 5013 palvelee ti-to klo 8-9.
 • Rokotuspaikka: Simon terveysasema, Varkkermontie 1

Utajärvi

 • Siirry nettiajanvaraukseen >>
 • Rokotusnumero 08 5875 5014 palvelee ma-ke klo 8-9.
 • Rokotuspaikka: Terveysasema, neuvola, Laitilantie 3
 • Huom. Ajalla 20.6.-17.7. Utajärven koronarokotuspuhelin on suljettu. Tälle ajalle on saatavilla rokotustaikoja, joita voi varata yläpuolella olevasta nettiajanvaruslinkistä tai soittamalla Vaalaan, p. 08 5875 5015.

Vaala

 • Siirry nettiajanvaraukseen >>
 • Rokotusnumero 08 5875 5015 palvelee ma-ke klo 8-9.
 • Rokotuspaikka: Väistölä eli entinen Videran/Postin talo, Vaalantie 40
 • Huom. Ajalla 18.7.-31.7. Vaalan koronarokotuspuhelin on suljettu eikä rokotuksia anneta. Aikoja koronarokotuksiin voi kuitenkin varata yläpuolella olevasta nettiajanvaruslinkistä tai soittamalla Utajärvelle, p. 08 5875 5014.

Tältä sivulta löydät lisäksi tietoa seuraavista aiheista:

 • Ajankohtaista koronarokotuksista
 • Rokottaminen Oulunkaaren kunnissa, rokoteannokset ja sairastettu korona
 • Yleistä koronarokotuksista
 • Ohjeet rokotukseen saapuvalle
 • Koululaisten rokotukset
 • Rokotusmatkojen korvaaminen
 • Koronapassi ja todistusten lataaminen, ulkomaan matka
 • Rokotuskattavuus Oulunkaaren kunnissa

Ajankohtaista koronarokotuksista

Neljänsiä annoksia suositellaan nyt voimakkaasti immuunipuutteisille sekä tietyille iäkkäiden ryhmille, joilla kolmannen annoksen suoja ei kestä tarpeeksi kauan ja joita halutaan suojata myös lievältä taudilta. Erityisesti suositellaan neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville. Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. Rokotusaikoja voi varata nettiajanvarauksesta tai soittamalla kuntakohtaiseen rokotusnumeroon. Tiedot löytyvät yläpuolelta. Neljäs koronarokoteannos (THL) >>

Oulunkaaren kuntien asukkaiden on mahdollista saada nyt halutessaan Nuvaxovid -proteiinirokote, jonka rokottaminen on keskitetty suurimpiin keskuksiin. Jos haluat juuri  Nuvaxovid-rokotteen, varaa aika Oulun (puh. 08 558 41415) tai Kemin rokotusnumerosta (puh. 016 259 704). Usein kysyttyä Novavaxin proteiinirokotteesta (THL) >>


Rokottaminen Oulunkaaren kunnissa

Ensimmäinen ja toinen rokotus

Oulunkaaren kaikissa kunnissa annetaan ensimmäisiä ja toisia rokotuksia lapsille (yli 5 v), nuorille ja aikuisille. Varaa aika lapsen rokotukseen aina yläpuolella olevasta kuntakohtaisesta rokotusnumerosta.

Kolmas rokotus

Oulunkaaren kaikissa kunnissa annetaan kolmansia koronarokotuksia kaikille 18 v täyttäneille, 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 v täyttäneille.

Neljäs rokotus

Oulunkaaren kaikissa kunnissa annetaan nyt neljänsiä rokoteannoksia THL:n suositusten mukaisesti

 • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 70 – 79 vuotiaille Riskiryhmät, THL>>
 • 80 vuotta täyttäneille
 • iäkkäiden hoivakodeissa asuville
 • kotona asuville iäkkäille, jotka ovat koti- tai omaishoidon piirissä sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona
 • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille, joilla immuunijärjestelmä ei synnytä yhtä hyvää suojaa koronatautia vastaan kuin terveillä henkilöillä. THL suosittelee nyt voimakkaasti immuunipuutteisille lisäksi viidettä rokotetta 4–6 kk neljännen annoksen jälkeen.  Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset, THL >>

Tutkimusten mukaan kolme rokoteannosta antaa erinomaisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, vaikka suoja tartuntaa vastaan heikkenee nopeasti. Neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia yllä mainittuihin kohderyhmiin kuuluvilla henkilöillä.

Rokote voidaan antaa neljännen annoksen kohderyhmiin kuuluvalle henkilölle, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Huom. Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Neljäs koronarokoteannos, THL >> 

Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin? THL>>

THL: Jos olet sairastanut koronan

Koronavirustaudin muodostama immuniteetti

 • säilyy ainakin 6–12 kuukautta
 • vastaa tutkimusten mukaan yhtä rokoteannosta
 • suojaa osittain myös eri virusmuunnosten aiheuttamalta vakavalta taudilta
 • rokotuksilla tätä immuunivastetta voidaan tehostaa

Rokoteannoksen ja koronavirustartunnan välin on kuitenkin oltava riittävän pitkä, vähintään kuusi viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta.

Suosittelemme taudin sairastaneelle 18 vuotta täyttäneelle ensimmäistä koronarokoteannosta aikaisintaan, kun sairastetusta taudista on kulunut 2 kuukautta. Alle 18-vuotiaille rokote voidaan antaa 4−6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Sopivatko koronarokotteet kaikille? Rokotus koronataudin jälkeen, THL >>


Yleistä koronarokotuksista

Koronarokotukset auttavat meitä matkalla normaalimpaan elämään. Ottamalla rokotuksen suojaat itseäsi ja muita lähellä olevia. Koronarokotteet sopivat hyvin lähes kaikille. Kaikkien koronarokotteiden suojateho on hyvä vakavaa koronavirustautia vastaan.

Myös koronarokotteen saatuasi on tärkeä pitää riittävää etäisyyttä, käyttää tarvittaessa maskia, pestä käsiä ja noudattaa muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Lisätietoa koronarokotuksista ja rokotusten aikavälistä (THL) >>

Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen? (THL) >>


Ohjeet rokotukseen saapuvalle

 • Tule vain terveenä. Jos sinulla on vähäisiäkin flunssan oireita, peru tai siirrä varattu aika.
 • Tarkista, että tulet oikeaan paikkaan.
 • Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.
 • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.
 • Rokote pistetään olkavarteen, joten pukeudu niin, että olkavarren saa helposti paljaaksi.
 • Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen.
 • Koronarokotteet, kuten muutkin rokotteet, voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen. Sen vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.
 • Rokotuspaikalta saat toimintaohjeet siltä varalta, että rokotuksen jälkeen ilmenee oireita.
 • Rokote ei anna kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten muista noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita.

Koululaisten rokotukset

Koululaiset ja opiskelijat voivat varata rokotusajan myös Wilmasta ja kouluterveydenhoitajalta.

Koululaisten ja lukiolaisten ajanvaraukset voi tehdä soittamalla tai laittamalla Wilman kautta viestiä omalle kouluterveydenhoitajalle tai soittamalla koronarokotusnumeroon. Muiden alle 18-vuotiaiden ajanvaraukset voi tehdä vain koronarokotusnumerosta. Kouluterveydenhoitajat voivat tiedottaa rokotuksista suoraan oppilaille ja huoltajille.

Rokotuksia ei järjestetä kouluilla joukkotapahtumina, vaan jokaisen nuoren tai hänen huoltajansa on itse varattava aika rokotukseen. Vaikka huoltajat varaisivat ajan nuoren puolesta, terveydenhuollon ammattilainen arvioi rokotustilanteessa nuoren oman tahdon sekä sen, onko hän itse kykenevä päättämään hoidostaan. Jos lapsi tai nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta.

Rokottaja antaa rokottaessaan tarvittavat tiedot pistettävästä rokotteesta ja mahdollisista sivuvaikutuksista.


Rokotusmatkojen korvaaminen

Kela korvaa koronarokotusmatkat samalla tavalla kuin muut terveyspalveluihin tehdyt matkat. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 €. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Tällöin asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta (Pohjois-Pohjanmaa: 0800 93 150, Lappi: 0800 302 240).

Lisätietoja koronarokotuksesta aiheutuvien matkojen korvaamisesta, Kela >>


Koronatodistuksen ja koronapassin lataaminen

Koronatodistuksen voit ladata itse verkkopankkitunnuksillasi Omakannasta >>

Jos sinulla ei ole tunnuksia, todistusta ei näy Omakannassa tai todistuksessa on virhe, ota yhteyttä kuntasi koronapuhelinnumeroon. Kuntakohtaiset numerot löydät yläpuolelta. Koululaiset voivat pyytää todistusta omalta terveydenhoitajalta. Todistuksen käsittelyssä voi olla viivettä.

Koronatodistus ja ulkomaanmatka

Muistathan tarkistaa Omakannasta ennen ulkomaanmatkalle lähtöä, että EU:n koronatodistus on kunnossa. Vaikka koronapassi ei ole nyt käytössä Suomessa, voit tarvita ulkomaille matkustaessasi koronatodistusta. Koronatodistuksen voit ladata itse verkkopankkitunnuksillasi Omakannassa>>

Matkustajan tulee itse selvittää, minkälaiset rokotus- ja muut todistukset sekä testitulokset kohdemaahan matkustaessa ja sieltä palatessa vaaditaan.

Kuntalainen voi tulostaa itse Omakanta.fi-sivustolta koko kolmiosaisen EU:n koronatodistuksen, joka sisältää tiedot koronarokotuksista, koronatestin tuloksen ja tiedon mahdollisesti sairastetusta koronasta. Tiedot tallennetaan aina ensin ammattilaisten järjestelmiin ja sieltä tiedot päivittyvät Omakantaan pienellä viiveellä. Esim. Rokotustiedon siirtyminen Omakantaan kestää 1-5 arkipäivää.


Rokotuskattavuus Oulunkaaren kunnissa

Rokotukset etenevät Oulunkaaren kunnissa ja tilanne 2.5.2022 on kunnittain seuraava:

 • Iissä ensimmäisen rokotteen on saanut 88,0 %, toisen rokotteen 85,8 % ja kolmannen rokotteen 59,2 % kaikista 18 vuotta täyttäneistä kuntalaisista.
 • Pudasjärvellä ensimmäisen rokotteen on saanut 89,4 %, toisen rokotteen 86,6 % ja kolmannen rokotteen 67,6 % kaikista 18 vuotta täyttäneistä kuntalaisista.
 • Simossa ensimmäisen rokotteen on saanut 90,9 %, toisen rokotteen 89,7 % ja kolmannen rokotteen 71,1 % kaikista 18 vuotta täyttäneistä kuntalaisista.
 • Utajärvellä ensimmäisen rokotteen on saanut 90,4 %, toisen rokotteen 88,5 % ja kolmannen rokotteen 65,0 % kaikista 18 vuotta täyttäneistä kuntalaisista.
 • Vaalassa ensimmäisen rokotteen on saanut 87,4 %, toisen rokotteen 86,3 % ja kolmannen rokotteen 69,2 % kaikista 18 vuotta täyttäneistä kuntalaisista.

Tietoja Oulunkaaren rokotuskattavuudesta päivitetään tälle sivulle noin kerran kuukaudessa.

Rokotuskattavuuden ikäryhmittäin ja kunnittain löydät THL:n tilastosta >>

Lisätietoja

 • Rokotukset Oulunkaaren kunnissa: perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen, kirsi.kahkonen@oulunkaari.com, 050 353 6711
 • Koronatilanne ja altistumiset Oulunkaarella: ylilääkäri Tuula Saukkonen, tuula.saukkonen@oulunkaari.com, 050 597 9971