PÄIVITTYVÄ KORONAROKOTUSTIEDOTE 4.5.2021

Rokotusvuorossa olevat kuntalaiset voivat varata rokoteajan itse netistä tai puhelimitse. Simossa nettiajanvaraus ei ole toiminnassa, mutta aikoja voi varata rokotusnumerosta.

Kuntalaisten tulee siis nyt itse huolehtia, että he saavat rokotteen. Henkilökunta soittaa ja tarjoaa aikaa vain siinä tapauksessa, että jollekin rokotepäivälle näyttäisi muuten jäävän vapaita aikoja.

Iissä ja Utajärvellä rokotusvuorossa ovat 
–16-54-vuotiaat riskiryhmäläiset (joko THL:n määrittämä 1- tai 2-riskiryhmä). Rokote on Comernity tai Moderna.
–kaikki yli 55-vuotiaat, kuuluivat he riskiryhmään tai eivät (riittää, että täyttää 55 tänä vuonna). Yli 65-vuotiaiden rokote on AstraZeneca. Ajanvarausvaiheessa on mahdollisuus varata aika muuhun rokotteeseen. Rokotetta ei voi valita enää rokotuspaikalla.

Pudasjärvellä ja Vaalassa rokotusvuorossa ovat
–16-49-vuotiaat riskiryhmäläiset (joko THL:n määrittämä 1- tai 2-riskiryhmä). Rokote on Comernity tai Moderna.
–kaikki yli 50-vuotiaat, kuuluivat he riskiryhmään tai eivät (riittää, että täyttää 50 tänä vuonna). Yli 65-vuotiaiden rokote on AstraZeneca. Ajanvarausvaiheessa on mahdollisuus varata aika muuhun rokotteeseen. Rokotetta ei voi valita enää rokotuspaikalla.

Simossa rokotusvuorossa ovat (huom. Simossa vain puhelinajanvaraus: 08 5875 5013 ma-to klo 8-12)
–16-59-vuotiaat riskiryhmäläiset (joko THL:n määrittämä 1- tai 2-riskiryhmä). Rokote on Comirnaty tai Moderna.
–kaikki yli 60-vuotiaat, kuuluivat he riskiryhmään tai eivät (riittää, että täyttää 60 tänä vuonna). Yli 65-vuotiaiden rokote on AstraZeneca. Ajanvarausvaiheessa on mahdollisuus varata aika muuhun rokotteeseen. Rokotetta ei voi valita enää rokotuspaikalla.

Myös koronatyötä tekevän henkilökunnan sekä ikäihmisten asumisyksiköiden asukkaiden ja henkilökunnan vahvistusrokotukset ovat käynnissä.

Varaa aika ensisijaisesti netistä, jotta koronarokotuspuhelimet eivät ruuhkautuisi.

Katso ohjeet ja varaa aika netissä>>

Iin, Pudasjärven, Utajärven ja Vaalan koronarokotustilanne taulukkomuodossa. Samat tiedot löytyvät tekstistä.
Voit klikata kuvaa suuremmaksi.

Vs. perhekeskuskoordinaattori kannustaa kysymään läheisiltä, ovatko rokotusasiat tiedossa.
-Osaa ikäihmisistä ei ole tavoitettu soittamalla, ja kaikki riskiryhmäläiset taas eivät ole hoksanneet kuuluvansa riskiryhmään. Nyt myös läheisten aktiivisuus on tärkeää, jotta kaikki rokotteen haluavat saavat rokotteen, hän toteaa.

Jos vain mahdollista, aika kannattaa varata netin kautta. Silloin koronarokotepuhelimessa voidaan palvella niitä asiakkaita, jotka eivät pysty asioimaan netissä. Nettiajanvaraus ei ole mahdollista yli 70-vuotiaiden omaishoitajille, 16-18-vuotiaille riskiryhmäläisille, Simon kuntalaisille tai toisen puolesta asioiville. Myös henkilöiden, jotka ovat sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden tulee varata aika soittamalla. Kuntalaisten tarvitsee varata itse vain ensimmäisen rokotuksen aika, sillä vahvistusrokotteen ajan saa ensimmäisessä rokotuksessa.

Jos haluaa varata ajan nettipalvelusta, tulee mennä oulunkaari.com-sivustolle ja tarkistaa, onko rokotusvuorossa iän puolesta tai kuuluuko riskiryhmään. Sen jälkeen pääsee varsinaiselle varaussivustolle, johon kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai varmennekortilla. Jos ei ole varma, kuuluuko riskiryhmään, ei kannata varata aikaa netistä vaan soittaa. Rokottajat voivat tarkistaa vielä rokotuspaikalla, kuuluuko henkilö riskiryhmään eli voiko hän saada rokotteen. Jos sairautta ei ole todettu tai hoidettu rokottavalla terveysasemalla vaan esimerkiksi työterveyshuollossa tai yksityisellä lääkärillä, tulee henkilön todentaa sairaus. Todentamiseen käy esimerkiksi resepti tai epikriisi, jotka voi esimerkiksi tulostaa omakanta-sivustolta.
Katso ohjeet ja varaa aika netissä>>

Vapaita aikoja julkaistaan nettiin aina sen mukaan, kun tulevat rokotemäärät varmistuvat. Eli joskus voi käydä niin, että netissä ei ole tarjolla yhtään vapaata aikaa. Silloin kannattaa palata asiaan parin päivän päästä uudelleen. Nettipalvelun kautta voi myös perua rokoteaikansa ja varata uuden ajan.

THL:n linjauksen mukaan henkilö kuuluu jompaankumpaan riskiryhmään, jos hänelle on tehty elinsiirto tai kantasolusiirto, hänellä on aktiivisessa hoidossa oleva syöpä, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö tai vaikea krooninen munuaissairaus. Riskiryhmään kuuluvat myös henkilöt, joilla on autoimmuunisairauteen tarkoitettu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito, diabetes, lisämunuaisten vajaatoiminta tai vaikea krooninen keuhkosairaus. Myös hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, downin oireyhtymä, vaikea sydänsairaus, vaikea krooninen maksasairaus, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus tarkoittavat riskiryhmään kuulumista.
Lisätietoja riskiryhmistä saa THL:n sivuilta>>

 

AstraZenecan sijaan voi valita muun rokotteen

Suomessa on tehty päätös, että AstraZenecan koronavirusrokotetta eli Vaxzevriaa annetaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti toistaiseksi vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. THL:n mukaan AstraZeneca-rokotetta voidaan antaa turvallisesti yli 65-vuotiaille. Yli 65-vuotiaat voivat kuitenkin halutessaan varata ajan AstraZenecan sijaan muuhun rokotteeseen. Nettiajanvaraus ilmoittaa viimeistään loppuvaiheessa ennen lopullista rokoteajan hyväksymistä, mikä rokote on kyseessä. Rokotetta ei voi valita enää rokotuspaikalla, vaan valitseminen tapahtuu jo nettiajanvarauksessa tai puhelimessa!

-Toivomme, että kaikille meidänkin AstraZeneca-rokotteille löytyy ottajat, jotta rokotteita ei jouduta heittämään hukkaan. Itse kävin ottamassa AstraZeneca-rokotteen hyvillä mielin, kun vuoroni oli, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja, johtava lääkäri Liisa Cajan-Suokas kertoo.

AstraZenecan koronarokotuksen jälkeen on raportoitu erittäin harvinaista veren hyytymishäiriötä, johon liittyy verisuonitukoksia yhdessä alentuneiden trombosyytti- eli verihiutalemäärien kanssa. Syy-yhteyttä AstraZenecan rokotteen ja hyytymishäiriön välillä pidetään mahdollisena. Kyseinen veren hyytymishäiriö on ilmennyt yleensä alle 60-vuotiailla naisilla kahden viikon kuluessa rokotteen saamisen jälkeen. Hyytymishäiriölle näyttää altistavan naissukupuoli ja nuori ikä. Tässä vaiheessa ei ole tunnistettu mitään muita altistavia riskitekijöitä.

Häiriö on erittäin harvinainen. Huhtikuun 4. päivään mennessä rokotteen oli saanut EU:n ja Iso-Britannian alueella 34 miljoonaa ihmistä. Siihen mennessä tällä alueella oli raportoitu yhteensä 169 aivolaskimotukosta ja 53 suoliston alueen laskimotukosta. Hyytymishäiriön ilmaantuvuus vaihtelee maittain. Euroopassa sen on arvioitu olevan keskimäärin noin 1/100 000 rokotettua.

-On harmillista, että ihmiset jotenkin pelkäävät AstraZeneca-rokotetta julkisuudessa esiin nostettujen muutamien sairastapausten vuoksi. Kun toisaalta on laskettu, että esimerkiksi autolla matkustaminen ja monien yleisten lääkkeiden sivuvaikutukset ovat suurempi riski kuin tuon rokotteen ottaminen, Cajan-Suokas harmittelee.

65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla ei ole todettu suurentunutta riskiä hyytymishäiriöön. Ikääntyneillä vakavan koronavirustaudin riski on moninkertainen nuorempiin verrattuna. Itse koronavirustautiin liittyy lisäksi merkittävä veren hyytymishäiriöiden riski, joka kasvaa iän myötä.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian. Jos kuuluu edellä mainittuun ryhmään, tulee aika varata soittamalla, jotta saa varmasti oikean rokotteen. Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle. AstraZeneca-rokotteen voi antaa myös henkilölle, jonka elimistön puolustuskyky on heikentynyt sairauden tai lääkehoidon vuoksi.

 

Kela korvaa koronarokotusmatkat

Kela korvaa koronarokotusmatkat nyt samalla tavalla kuin muut terveyspalveluihin tehdyt matkat. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Tällöin asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta (Pohjois-Pohjanmaa: 0800 93 150, Lappi: 0800 302 240).
Lisätietoja rokotusmatkojen korvaamisesta Kelan sivuilla>>

Ensimmäisen rokotteen on Oulunkaarella saanut tällä hetkellä noin 8900 henkilöä, ja toisenkin rokotteen saaneita on noin 780 henkilöä. Alueen kokonaisväkiluku on noin 26 200, kun mukaan lasketaan myös alle 16-vuotiaat. Tällä hetkellä Suomessa ei ole tehty päätöstä alle 16-vuotiaiden rokottamisesta. Rokotusmäärien tiedot päivittyvät parin päivän viiveellä.

Jos epäilee sairastavansa koronaa, tulee soittaa oman terveysaseman ajanvarausnumeroon. Rokotuskysymyksissä sen sijaan tulee soittaa kuntakohtaiseen koronarokotusnumeroon. Ajantasaista tietoa rokotusten etenemisestä saa muun muassa Oulunkaaren nettisivuilta, Facebook-tililtä ja paikallismedioista.

Vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen jatkaa rokotuksiin liittyvän lisähenkilökunnan rekrytointia kesän rokotuksia varten. Työntekijöitä tarvitaan tuolloin sekä puhelinpalveluun, ajanvaraustyöhön että itse rokotustapahtumiin.

 

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

-Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.
-Tarkista, että tulet oikeaan paikkaan. Rokotus voi olla kunnassasi myös muualla kuin terveysasemalla.
-Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.
-Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.
-Jos kuulut riskiryhmään eikä sinua ole hoidettu kyseisellä terveysasemalla, varaudu todistamaan sairautesi esimerkiksi reseptillä tai epikriisillä.
-Rokote pistetään olkavarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että olkavarren saa helposti paljaaksi.
-Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.
-Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.
-Ensimmäinen rokote ei anna vielä kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten myös rokotuksen jälkeen tulee noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita. Jos saat rokotuksista huolimatta koronaan liittyviä oireita, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

 

Kuntakohtaiset rokotusnumerot ja soittoajat

Rokotusnumeroista voi kysyä lisätietoja koronarokotuksiin liittyen. Myös saamansa ajan voi muuttaa tai perua. Ajanvarauksia voivat tehdä vain tällä hetkellä rokotusvuorossa olevat.

II: rokotusnumero 08 5875 5011 palvelee ma-to klo 8-11, pe klo 8-9
rokotuspaikka: Iin terveysasema / neuvola, Asematie 169

PUDASJÄRVI: rokotusnumero 08 5875 5012 palvelee ma-ti klo 8-10 ja klo 13-15, ke-to klo 8-10, pe klo 8-9
rokotuspaikka: Pudasjärven terveysasema / neuvola, Juhontie 8

SIMO: rokotusnumero 08 5875 5013 palvelee ma-to klo 8-12
rokotuspaikka: Simon terveysasema, Varkkermontie 1

UTAJÄRVI: rokotusnumero 08 5875 5014 palvelee ma-to klo 8-10
rokotuspaikat: Utajärven terveysasema, Kirkkotie 38, sekä Nuoriso- ja liikuntatalo, Koulutie 4

VAALA: rokotusnumero 08 5875 5015 palvelee ma-ti klo 8-10, ke-to klo 8-9
rokotuspaikka: Väistölä eli entinen Videran/Postin talo, Vaalantie 40

 

Lisätietoja

–vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen, kirsi.kahkonen@oulunkaari.com, 050 353 6711
–terveyspalvelujohtaja, johtava lääkäri Liisa Cajan-Suokas, liisa.cajan-suokas@oulunkaari.com, 040 630 1336

 

THL:n määrittelemä rokotejärjestys

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
1. 1. Teho-osastojen henkilökunta
1.2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
1.3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
1.4. Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta
1.5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

2.1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
2.1.1. Kaikki 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.2. Kaikki 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.3. Kaikki 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.4. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus
2.1.5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus

2.2. Muu koronavirukselle altistuva henkilöstö ja terveyden kantokyvyn kannalta muu keskeinen henkilöstö

3. Muu aikuisväestö

Lisätietoja THL:n rokotusjärjestyksestä THL:n sivuilla>>