PÄIVITTYVÄ KORONAROKOTUSTIEDOTE 20.10.2021

THL suosittelee kolmatta rokotetta:
-Niille 12 vuotta täyttäneille, jotka ovat sairautensa tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti immuunipuutteisia. Toisesta annoksesta on täytynyt kulua vähintään kaksi kuukautta.
-Niille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen rokotteensa alle kuuden viikon välillä toisistaan. Toisesta annoksesta on täytynyt kulua vähintään kuusi kuukautta.

Lue THL:n uudet suositukset: kolmannet rokotteet kaikille yli 60-vuotiaille ja riskiryhmäläisille>>

Voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään voivat kuulua esimerkiksi henkilöt, joilla on elinsiirto, kantasolusiirto, vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, immunosuppressiivinen syöpähoito, autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä, dialyysi, vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta, pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV tai lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmä ei siis ole sama kuin keväällä määritellyt riskiryhmät 1 ja 2. Esimerkiksi diabetes, vaikea lihavuus tai uniapneasta eivät täytä kriteerejä. Jos et ole varma, kuulutko vaikeasti immuunipuutteisten ryhmään, voit soittaa kuntakohtaiseen koronarokotusnumeroon tai kysyä sinua hoitavalta lääkäriltä.
(Huom! THL:n uusien suositusten mukaan kolmansia rokotuksia voidaan antaa jatkossa myös kaikille yli 60-vuotiaille ja keväällä määritellyille 1- ja 2-riskiryhmille. Ilmoitamme, kun uusien ryhmien kolmannet rokotukset alkavat Oulunkaarella.) 

Lisätietoja voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään kuuluvista saa THL:n sivuilta>>

Erityisesti nuorilla miehillä on raportoitu mRNA-rokotteen haittavaikutuksena sydänlihastulehduksia. Tämän vuoksi THL ei toistaiseksi suosittele kolmatta rokotetta alle 30-vuotiaille miehille, jos syynä olisi pelkkä lyhyt annosväli. Kolmatta rokotetta suositellaan kuitenkin myös alle 30-vuotiaille miehille, jos he kuuluvat voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään.

  • Vanhusten ja vammaisten hoiva- ja asumispalveluyksiköt sekä kotihoito huolehtivat asiakkaidensa rokotuksista.
  • Oulunkaaren työterveys rokottaa lyhyen annosvälin ryhmään kuuluvat Oulunkaaren työntekijät.
  • Muiden kolmanteen rokotukseen oikeutettujen tulee itse varata aika kuntakohtaisesta koronarokotusnumerosta. Kolmansia rokoteaikoja ei valitettavasti voi varata sähköisesti.

 

Järjestämme walk-in-koronarokotuksia, joihin voi tulla ilman ajanvarausta

Ii (Iin terveysasema, neuvolan pääty)
ke 20.10. klo 16-18
Rokotteen voi hakea kuka vain 12 vuotta täyttänyt, asuinkunnasta riippumatta. Iin Walk-in-rokotuspäivänä voi hakea vain 1. rokotteen, ja rokote on Comirnaty.

Simo (Simon terveysasema)
pe 22.10. klo 16-19
Rokotteen voi hakea kuka vain 12 vuotta täyttänyt. Simon Walk-in-rokotuspäivän rokotteet ovat Moderna ja Comirnaty.

 

Nuorten rokotukset ovat herättäneet paljon mielenkiintoa

THL:n uuden linjauksen mukaan koronarokotteen saavat nyt myös kaikki 12 vuotta jo täyttäneet. Rokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax. Oulunkaaren alueen vanhemmat ovat varanneet lapsilleen jo paljon koronarokotusaikoja. Nuorten rokotukset herättävät myös paljon kysymyksiä. Kun mikä tahansa rokotuksiin liittyvä askarruttaa, kannattaa soittaa koronarokotusnumeroon, jossa annetaan lisätietoja.

Lisätietoja 12-15-vuotiaiden rokotuspäätöksestä THL:n sivuilla>>

Lisätietoja koronarokotteiden kehittämisestä THL:n sivuilla>>

Siirry Nettiajanvaraukseen>>

(Nettiajanvaraus ei ole toiminnassa alle 18-vuotiaille ja simolaisille)

Uusi delta-variantti on aiempia variantteja ärhäkkäämpi tarttumaan, minkä vuoksi Suomessa tavoitellaan nyt 80-90 prosentin rokotuskattavuutta. Sen saavuttamiseksi erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten rokotukset ovat tärkeitä.

-Nuorten rokottaminen on tärkeää, jotta opetus voisi pyöriä mahdollisimman normaalisti. Nyt mennään jo toista koronatalvea kohti, ja etäopetus ei ole kenenkään etu, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas toteaa.

Koululaisten ja lukiolaisten ajanvaraukset voi tehdä soittamalla tai laittamalla Wilman kautta viestiä omalle kouluterveydenhoitajalle tai soittamalla koronarokotusnumeroon. Muiden alle 18-vuotiaiden ajanvaraukset voi tehdä vain koronarokotusnumerosta. Koulukohtaiset ajanvaraustiedot löytyvät alempaa tältä sivulta. Myös koulut ja kouluterveydenhoitajat voivat tiedottaa rokotuksista suoraan oppilaille ja huoltajille.

Rokotuksia ei järjestetä kouluilla joukkotapahtumina, vaan jokaisen nuoren tai hänen huoltajansa on itse aktiivisesti varattava aika saadakseen rokotteen. Vaikka huoltajat varaisivat ajan nuoren puolesta, terveydenhuollon ammattilainen arvioi rokotustilanteessa nuoren oman tahdon sekä onko hän itse kykenevä päättämään hoidostaan. Rokottaja myös antaa tarvittavat tiedot pistettävästä rokotteesta ja mahdollisista sivuvaikutuksista.

Muutamilla suurimmilla kouluilla on järjestetty rokotuspäiviä, mutta jatkossa nuoret käyvät rokotuksella tavallisessa aikuisten rokotuspisteessä. Näin varmistetaan, että muilla oppilailla ja henkilökunnalla ei ole tiedossa, ketkä ovat ottaneet rokotteen ja joukkopainetta ei pääse syntymään suuntaan tai toiseen.

Muun muassa lapsiasiavaltuutettu ohjeistaa, että vanhemmat tekisivät päätöksen rokotteen ottamisesta yhdessä nuoren kanssa, jotta lapsen itsemääräämisoikeus tapahtuisi. Suomen lain mukaan nuorella on oikeus itse päättää terveydenhoidostaan, jos hän kehitystasonsa perusteella siihen itse kykenee.
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (17.8.1992/785)
7 § Alaikäisen potilaan asema:
Alaikäisen potilaan mielipide hoitotoimenpiteeseen on selvitettävä silloin, kun se on hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden mahdollista. Jos alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Jos alaikäinen ei kykene päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa kanssa.

 

Kuntakohtaiset nuorten rokotusten ajanvarauskäytännöt 

II
Koronarokotusnumero 
08 5875 5011 ma-pe klo 8-9
Rokotukset ovat Iin terveysaseman neuvolan päädyssä kuten aikuisten rokotuksetkin.

Alaranta, Asema, Jakkukylä, Pohjois-Ii ja Ojakylä (alakoulut), Haminan alakoulu ja lukio:
Ajanvaraus: koronarokotusnumerosta tai Wilman kautta tai puhelimitse omalta kouluterveydenhoitajalta. Alaranta, Asema, Jakkukylä, Pohjois-Ii ja Ojakylä: Maria Öörni-Miettunen, 050 341 0310. Hamina alakoulu ja lukio: Tuija Järvinen, 08 5875 6198.

Valtari (yläkoulu):
Ajanvaraus: Wilman kautta tai puhelimitse omalta kouluterveydenhoitajalta, Marja-Liisa Jokelainen, 050 395 0416, tai koronarokotusnumerosta.

Kuivaniemi:
Ajanvaraus: Wilman kautta tai puhelimitse omalta kouluterveydenhoitajalta, Anita Seppänen, 050 388 1813 tai koronarokotusnumerosta.

 

PUDASJÄRVI
Koronarokotusnumero 08 5875 5012 ma-pe klo 8-9
Rokotukset ovat Pudasjärven uuden terveysaseman neuvolassa kuten aikuisten rokotuksetkin.

Lakari, Hirvaskoski, Kipinä, Sarakylä ja Syöte (alakoulut):
Ajanvaraus: Wilman kautta tai puhelimitse omalta kouluterveydenhoitajalta, Kristiina Tolonen, 040 731 3602, tai koronarokotusnumerosta.

Hirsikampus (ala- ja yläkoulu ja lukio):
Ajanvaraus: Wilman kautta tai puhelimitse omalta kouluterveydenhoitajalta, alakoulu: Sari Nieminen, 050 592 9787, yläkoulu ja lukio: Johanna Ahjotuli, 0400 193 691 tai koronarokotusnumerosta.

 

SIMO
Koronarokotusnumero 08 5875 5013 ma klo 8-12, ti-to klo 8-10
Rokotukset ovat terveysaseman neuvolassa, missä aikuisten rokotuksetkin.

Ajanvaraus: Wilman kautta tai puhelimitse omalta kouluterveydenhoitajalta, Susanna Klemettinen, 040 572 7241, tai koronarokotusnumerosta. 

 

UTAJÄRVI
Koronarokotusnumero 08 5875 5014 ma-pe klo 8-9
Rokotukset ovat uuden terveysaseman neuvolassa, missä kouluterveydenhoitaja rokottaa.

Ajanvaraus: Wilman kautta tai puhelimitse omalta kouluterveydenhoitajalta, Piia Paavola, 050 591 5653 tai koronarokotusnumerosta. 

 

VAALA
Koronarokotusnumero 
08 5875 5015 ma, ti ja to klo 8-9
Rokotukset ovat Väistölässä, missä aikuisten rokotuksetkin.

Ajanvaraus: Wilman kautta tai puhelimitse omalta kouluterveydenhoitajalta, Terhi Karjalainen, 050 310 7052, tai koronarokotusnumerosta. 

 

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

-Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.

-Tarkista, että tulet oikeaan paikkaan.

-Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.

-Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

-Rokote pistetään olkavarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että olkavarren saa helposti paljaaksi.

-Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.

-Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.

-Ensimmäinen rokote ei anna vielä kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten myös rokotuksen jälkeen tulee noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita. Jos saat rokotuksista huolimatta koronaan liittyviä oireita, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

 

Vahvistusrokotteen voi saada jo kuuden viikon päästä ensimmäisestä

THL:n uuden linjauksen mukaan vahvistusrokotteen voi saada jo kuusi viikkoa ensimmäisen rokotteen jälkeen. Jos haluaa vaihtaa vahvistusrokotteen aikaa, se tulee tehdä aina soittamalla koronarokotusnumeroon, jotta henkilökunta voi varmistaa, että rokotteiden väliin jää tarpeeksi viikkoja ja että kuntalainen saa oikean merkkisen, hänelle tarkoitetun, rokotteen.

-Vahvistusrokotteen ottaminen on tärkeää. Vahvistusrokote parantaa rokotteen tehoa merkittävästi erityisesti viruksen erilaisia variantteja vastaan, Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen toteaa.

Siirry Nettiajanvaraukseen >>

 

Rajoituksista luovutaan, kun rokotuskattavuus on 80 prosenttia

THL:n uusien arvioiden mukaan rokotuskattavuuden tulisi olla 80-90 prosenttia, jotta saavuttaisimme riittävän laumasuojan myös herkästi tarttuvaa delta-virusvarianttia vastaan. Suomen hallitus on myös linjannut, että rajoituksista luovutaan, kun yli 12-vuotiaiden koronarokotuskattavuus on vähintään 80 prosenttia.

-Deltavariantin leviämisen vuoksi rokotuskattavuus olisi saatava nousemaan, jotta saadaan aikaan laumasuoja ja sitä kautta pystytään pikkuhiljaa palaamaan normaalimpaan elämään, rokotustyöstä vastaava perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen muistuttaa.

Nyt on nuorten ja nuorten aikuisten näytönpaikka. He ratkaisevat, milloin laumasuoja saavutetaan.

-Erityisesti alle 30-vuotiaiden suositellaan nyt hakevan rokotteen, sillä tautia esiintyy nyt tässä ikäryhmässä eniten, terveyspalvelujohtaja Cajan-Suokas muistuttaa.

-Rajoitukset ovat tähän asti koskeneet hyvin paljon lapsia ja nuoria, ja ottamalla rokotteen voimme yhdessä ehkäistä rajoituksia tästä eteenpäin, Kähkönen toteaa.

 

Tarkista ajoissa ennen matkaa, että koronatodistuksesi on kunnossa Kanta.fi-palvelussa

Matkustamista ei edelleenkään suositella, ja matkustajan tulee itse selvittää, minkälaiset rokotus- ja muut todistukset sekä testitulokset kohdemaahan matkustaessa ja sieltä palatessa vaaditaan.

Kuntalainen voi nyt tulostaa itse Omakanta.fi-sivustolta koko kolmiosaisen EU:n koronatodistuksen, joka sisältää tiedot koronarokotuksista, koronatestin tuloksen ja tiedon mahdollisesti sairastetusta koronasta. Tiedot eivät välttämättä näy Omakannassa heti. Esimerkiksi rokotustiedon siirtyminen Omakantaan kestää 1-5 arkipäivää.

Jos ei ole Omakantaan tarvittavia pankkitunnuksia tai Omakannassa näkyvä todistus on puutteellinen tai virheellinen, tulee soittaa oman kunnan koronarokotusnumeroon.

Todistusten tulostaminen ja tietojen muokkaaminen koronatodistusta varten vie kuitenkin paljon aikaa muulta hoitotyöltä. Kannattaa siis ottaa yhteyttä vain, jos todella tarvitsee todistuksen lähiaikoina. Tarkista hyvissä ajoin ennen tarvetta, että koronatodistuksesi on kunnossa, sillä todistuksen muokkaaminen vaatii aikaa.

Kirjaamiskäytännöt ovat muuttuneet pitkän korona-ajan kuluessa, minkä vuoksi Omakannan todistuksissa näkyy paljon puutteita ja virheitä. Asiasta ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä tiedot rokotuksista, testituloksista ja koronan sairastamisesta silti löytyvät ammattilaisten järjestelmistä. Ne on vain kirjattu eri tavalla niin, että Omakannan järjestelmä ei saa näkymään niitä todistuksessa juuri oikealla tavalla.

Tietoa koronatodistuksista Oulunkaarella>>

Kela korvaa koronarokotusmatkat samalla tavalla kuin muut terveyspalveluihin tehdyt matkat. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Tällöin asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta (Pohjois-Pohjanmaa: 0800 93 150, Lappi: 0800 302 240).

Lisätietoja rokotusmatkojen korvaamisesta Kelan sivuilla>>

Jos epäilee sairastavansa koronaa, tulee soittaa oman terveysaseman ajanvarausnumeroon. Rokotuskysymyksissä sen sijaan tulee soittaa kuntakohtaiseen koronarokotusnumeroon. Ajantasaista tietoa rokotuksista saa Oulunkaaren Facebook-tililtä>> ja nettisivuilta oulunkaari.com.

 

Kuntakohtaiset rokotusnumerot ja soittoajat

II: rokotusnumero 08 5875 5011 palvelee ma-pe klo 8-9
Rokotuspaikka: Iin terveysasema / neuvola, Asematie 169.

PUDASJÄRVI: rokotusnumero 08 5875 5012 palvelee ma-pe klo 8-9
rokotuspaikka: Hyvän olon keskus Pirtti, neuvola, 2. krs, Varsitie 1.

SIMO: rokotusnumero 08 5875 5013 palvelee ma klo 8-12, ti-to klo 8-10
rokotuspaikka: Simon terveysasema, Varkkermontie 1.

UTAJÄRVI: rokotusnumero 08 5875 5014 palvelee ma-pe klo 8-9
rokotuspaikka: Terveysasema, neuvola, Laitilantie 3.

VAALA: rokotusnumero 08 5875 5015 palvelee ma, ti ja to klo 8-9
rokotuspaikka: Väistölä eli entinen Videran/Postin talo, Vaalantie 40.

 

Lisätietoja

–Rokotukset:
johtava lääkäri Liisa Cajan-Suokas, liisa.cajan-suokas@oulunkaari.com, 040 630 1336
perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen, kirsi.kahkonen@oulunkaari.com, 050 353 6711

–Koronatilanne yleensä ja altistumiset:
ylilääkäri Tuula Saukkonen, tuula.saukkonen@oulunkaari.com, 050 597 9971