Simon koronarokotustilanne 6.5.

Simossa rokotusvuorossa ovat

—16-59-vuotiaat THL:n 1- ja 2-riskiryhmiin kuuluvat. Rokote on Comirnaty tai Moderna.

—Kaikki yli 60-vuotiaat (riittää, että täyttää 60 vuotta tänä vuonna). Yli 65-vuotiaiden rokote on AstraZeneca, mutta halutessaan he voivat varata ajan muuhun rokotteeseen. Rokotetta ei voi valita enää rokotuspaikalla, vaan valitseminen tapahtuu jo ajanvarausvaiheessa.

Kuntalaisten tulee itse huolehtia, että he saavat rokoteajan. Jos olet rokotusvuorossa, varaa aika soittamalla, Simon rokotusnumero 08 5875 5013 palvelee ma-to klo 8-12. Myös lähiomainen voi varata ajan ikäihmisen puolesta. Henkilökunta soittaa ja tarjoaa aikaa vain siinä tapauksessa, että jollekin rokotepäivälle näyttäisi muuten jäävän vapaita aikoja. Simossa nettiajanvaraus ei ole toiminnassa, koska käytössä on eri potilastietojärjestelmä kuin muissa Oulunkaaren kunnissa.

Simon koronarokotustilanne taulukkomuodossa. Samat tiedot löytyvät tekstistä.
Voit klikata kuvaa suuremmaksi.

Saatat kuulua 1- tai 2-riskiryhmään, jos sinulla on esim. elinsiirto, kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpä, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuais-, maksa- tai keuhkosairaus, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito, diabetes, lisämunuaisten vajaatoiminta, hengitystä haittaava neurologinen sairaus, downin oireyhtymä, vaikea sydänsairaus, uniapnea, psykoosisairaus tai sairaalloinen lihavuus.
Lisätietoja riskiryhmistä saa THL:n sivuilta>>

Oulunkaaren vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen kannustaa kysymään läheisiltä, ovatko rokotusasiat tiedossa.
-Kaikki riskiryhmäläiset eivät ole hoksanneet kuuluvansa riskiryhmään. Nyt myös läheisten aktiivisuus on tärkeää, jotta kaikki rokotteen haluavat saavat rokotteen, Kähkönen toteaa.

Koronaan liittyvää työtä tekevät työntekijät sekä ikäihmisten asumisyksiköiden asukkaat ja henkilökunta saavat nyt vahvistusrokotuksia. Yksiköt hoitavat heidän rokotuksensa. Alle 60-vuotiaiden riskiryhmiin kuulumattomien simolaisten rokotukset alkavat näillä näkymin alkukesästä. Ethän ruuhkauta rokotusnumeroa turhaan, jos et ole vielä rokotusvuorossa. Ajantasaista tietoa rokotusten etenemisestä saa muun muassa Oulunkaaren nettisivuilta ja Facebook-tililtä.

 

 AstraZenecan sijaan voi valita muun rokotteen

Suomessa on tehty päätös, että AstraZenecan koronavirusrokotetta eli Vaxzevriaa annetaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti toistaiseksi vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. THL:n mukaan AstraZeneca-rokotetta voidaan antaa turvallisesti yli 65-vuotiaille. Yli 65-vuotiaat voivat kuitenkin halutessaan varata ajan AstraZenecan sijaan muuhun rokotteeseen. Rokotetta ei voi valita enää rokotuspaikalla, vaan valitseminen tapahtuu jo nettiajanvarauksessa tai puhelimessa!

-Toivomme, että kaikille meidänkin AstraZeneca-rokotteille löytyy ottajat, jotta rokotteita ei jouduta heittämään hukkaan. Itse kävin ottamassa AstraZeneca-rokotteen hyvillä mielin, kun vuoroni oli, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja, johtava lääkäri Liisa Cajan-Suokas kertoo.

AstraZenecan koronarokotuksen jälkeen on raportoitu erittäin harvinaista veren hyytymishäiriötä, johon liittyy verisuonitukoksia yhdessä alentuneiden trombosyytti- eli verihiutalemäärien kanssa. Syy-yhteyttä AstraZenecan rokotteen ja hyytymishäiriön välillä pidetään mahdollisena. Kyseinen veren hyytymishäiriö on ilmennyt yleensä alle 60-vuotiailla naisilla kahden viikon kuluessa rokotteen saamisen jälkeen. Hyytymishäiriölle näyttää altistavan naissukupuoli ja nuori ikä. Tässä vaiheessa ei ole tunnistettu mitään muita altistavia riskitekijöitä.

Häiriö on erittäin harvinainen. Huhtikuun 4. päivään mennessä rokotteen oli saanut EU:n ja Iso-Britannian alueella 34 miljoonaa ihmistä. Siihen mennessä tällä alueella oli raportoitu yhteensä 169 aivolaskimotukosta ja 53 suoliston alueen laskimotukosta. Hyytymishäiriön ilmaantuvuus vaihtelee maittain. Euroopassa sen on arvioitu olevan keskimäärin noin 1/100 000 rokotettua.

-On harmillista, että ihmiset jotenkin pelkäävät AstraZeneca-rokotetta julkisuudessa esiin nostettujen muutamien sairastapausten vuoksi. Kun toisaalta on laskettu, että esimerkiksi autolla matkustaminen ja monien yleisten lääkkeiden sivuvaikutukset ovat suurempi riski kuin tuon rokotteen ottaminen, Cajan-Suokas harmittelee.

65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla ei ole todettu suurentunutta riskiä hyytymishäiriöön. Ikääntyneillä vakavan koronavirustaudin riski on moninkertainen nuorempiin verrattuna. Itse koronavirustautiin liittyy lisäksi merkittävä veren hyytymishäiriöiden riski, joka kasvaa iän myötä.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian. Jos kuuluu edellä mainittuun ryhmään, tulee aika varata soittamalla, jotta saa varmasti oikean rokotteen. Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle. AstraZeneca-rokotteen voi antaa myös henkilölle, jonka elimistön puolustuskyky on heikentynyt sairauden tai lääkehoidon vuoksi.

 

Kela korvaa koronarokotusmatkat

Ensimmäisen rokotteen on Oulunkaarella saanut tällä hetkellä noin 8900 henkilöä, ja toisenkin rokotteen saaneita on noin 780 henkilöä. Alueen kokonaisväkiluku on noin 26 200, kun mukaan lasketaan myös alle 16-vuotiaat. Tällä hetkellä Suomessa ei ole tehty päätöstä alle 16-vuotiaiden rokottamisesta. Rokotusmäärien tiedot päivittyvät parin päivän viiveellä.

Kela korvaa koronarokotusmatkat samalla tavalla kuin muut terveyspalveluihin tehdyt matkat. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Tällöin asiakkaan pitää tilata taksi Lapin tilausnumerosta 0800 302 240.
Lisätietoja rokotusmatkojen korvaamisesta Kelan sivuilla>>

Jos epäilee sairastavansa koronaa, tulee soittaa Simon terveysaseman ajanvarausnumeroon 08 5875 6900.

Vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen jatkaa rokotuksiin liittyvän lisähenkilökunnan rekrytointia kesän rokotuksia varten. Työntekijöitä tarvitaan tuolloin sekä puhelinpalveluun, ajanvaraustyöhön että itse rokotustapahtumiin.

 

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

-Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.

-Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.

-Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

-Rokote pistetään olkavarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että olkavarren saa helposti paljaaksi.

-Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.

-Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.

-Ensimmäinen rokote ei anna vielä kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten myös rokotuksen jälkeen tulee noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita. Jos saat rokotuksista huolimatta koronaan liittyviä oireita, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

 

Lisätietoja

–vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen, kirsi.kahkonen@oulunkaari.com, 050 353 6711
–terveyspalvelujohtaja, johtava lääkäri Liisa Cajan-Suokas, liisa.cajan-suokas@oulunkaari.com, 040 630 1336