Tarkennuksia koronavirusohjeistuksiin Oulunkaaren alueelle – päivitetty 16.3.2020

Uutista päivitetty 19.3.2020

Valtioneuvosto on päättänyt uusista toimenpiteistä koronaviruksen torjunnassa. Oulunkaaren toiminnassa tämä näkyy niin, että ulkopuolisten vierailut Oulunkaaren asumisyksiköissä ja vuodeosastoilla kielletään. Tapauskohtaisesti kuitenkin arvioidaan kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset sekä saattohoidossa olevien läheiset. Mikäli haluat vierailla yksiköissä, ota puhelimitse yhteyttä henkilökuntaan. Tiedotamme toimintojen muutoksesta lisää tiistain 17.3. aikana.

Mitä tehdä, jos epäilee saaneensa koronavirusinfektion?

Jos epäilee saaneensa koronavirusinfektion, tilanteessa ei ole kiire ja on tärkeää toimia harkitusti. Terveyskeskukseen ei kannata lähteä, vaan välttää ylimääräistä liikkumista ja kontakteja. Ensimmäinen yhteydenotto tulee tehdä puhelimitse alueellisiin neuvontanumeroihin, joissa arvioidaan jatkotoimenpiteet. Virka-aikoina voi ottaa yhteyttä myös Oulunkaaren terveysasemille.

Alueellinen neuvontanumero on Iin, Pudasjärven, Utajärven ja Vaalan osalta OSYP:n (Oulun seudun yhteispäivystys) numero 08 315 2655. Simon osalta neuvontanumero on 040 825 1072. Numerot palvelevat ympärivuorokautisesti.

Koronavirusinfektio voi tulla kyseeseen, jos kaksi kriteeriä täyttyy: jos henkilö on ollut epidemia-alueilla tai lähikontaktissa varmennetun koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa. Lisäksi henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume, yskä tai hengenahdistus. Oireet alkavat noin 14 vuorokauden sisällä altistumisesta.

Muista myös yleiset suositukset koronavirukseen liittyen:

  1. Vältä ylimääräistä matkustamista työssä ja vapaa-ajalla. Jos palaat ulkomaanmatkalta, ota puhelimitse yhteyttä lähimmälle terveysasemallesi, josta saat toimintaohjeita. Etätyön tekemistä ja etäyhteyksien käyttöä on syytä hyödyntää mahdollisten tartuntojen vähentämiseksi. Terveydenhoitoalan ja opetusalan työntekijöille suositellaan 7 – 14 päivän karanteenia. Poissaolon pituus arvioidaan aina tapauskohtaisesti.
  2. Jos sinulla on poikkeuksellisia infektio-oireita (voimakas yskä tai nuha, kuume tai hengenahdistus), sairasta kotona ja vältä sosiaalisia kontakteja niin kauan kuin voimakkaat oireet kestävät. Lievä nuha ei ole esteenä töihin, kouluun tai hoitoon menemiselle.
  3. Vältä suuria yleisötilaisuuksia infektion leviämisen ehkäisemiseksi. Ulkona voi liikkua vapaasti, mutta muihin ihmisiin kannattaa pitää pieni etäisyys.
  4. Vähennä sosiaalisia kontakteja ja rajoita ei-välttämätöntä toimintaa myös vapaa-ajalla (esim. harrastukset ja muu vapaa-aika).
  5. Vältä kättelyä ja muista hyvä käsi- ja yskimishygienia.

Koronavirukselta voi suojautua kuten muiltakin hengitystieinfektioilta

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Esimerkiksi tavallinen flunssa sekä influenssan, RS-viruksen ja hinkuyskän kaltaiset taudit tarttuvat yskiessä ja aivastaessa hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä. Kädet kannattaakin pestä aina:

  • kun tulet ulkoa sisään
  • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  • wc-käynnin jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö

Lisäksi kannattaa käyttää kertakäyttöisiä käsipapereita tai henkilökohtaisia pyyhkeitä sekä suojata suunsa ja nenänsä kertakäyttönenäliinalla, kun yskii tai aivastaa.

Viimeisimmät uutiset ja päivitetyt tiedot koronaviruksesta saat aina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n sivuilta: www.thl.fi.